Egy újonnan startoló applikációban mi is elkészíthetjük saját Judy Chicago-füstszobrunkat

Judy Chicago folytatja régóta futó Atmospheres (Atmoszférák) sorozatát, mégpedig úgy, hogy most az okostelefonnal rendelkezőket is bekapcsolja az „alkotási folyamatba”. Egy friss, a kiterjesztett valóság technikai lehetőségeit kihasználó applikációban most saját lakásunkban, irodánkban, utcánkban tapasztalhatjuk meg a színes füstszobrokat.

Az app megnyitását követően egy rövid videó mutatja be az 1968 óta futó sorozatot, amelyben amellett, hogy több archív felvételt is láthatunk, maga Judy Chicago is megszólal. A művész első virtuális műalkotása a berlini Light Art Space-szel közreműködésben jött létre és a mai naptól érhető el az App Store-ban és a Google Playen.

8218515aaf2c9a66f4899dfb73c17b7aea88d267 3600x2400

Judy Chicago, Purple Atmosphere (Lila atmoszféra), 1969
© Judy Chicago/Artists Rights Society (ARS), New York. Photo courtesy of Through the Flower Archives. Courtesy of the artist; Salon 94, New York; and Jessica Silverman Gallery, San Francisco.

Chicago korunk úttörő művésze – szerző, feminista, oktató és értelmiségi is egyben, akinek karrierje öt évtizede tart. Az Atmosphere sorozatot az 1960-as évek végén kezdte – pirotechnikával dolgozott és összetett tűzijáték-darabokat hozott létre. A mulandó, helyspecifikus előadásokként bemutatott művek színes füstöt használnak, amelynek célja a táj átalakítása és lágyítása. A sorozat most, applikáció formájában bemutatott új darabja a Judy Chicago Rainbow (Judy Chicago-szivárvány) címet viseli.

Forrás: lightartspace.org

full_005893.jpg
Isten, kozmosz, ember: Hildegard, a művész

Judy Chicago Brooklyn Museum-beli asztalánál, ahol a világtörténelem legfontosabb művésznőinek, a feminizmus előfutárainak terítettek, az egyik hely Hildegard nővérnek van fenntartva. De hogy kerül a konvenciókat figyelmen kívül hagyó, lázadó nők közé egy középkori apáca?