Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt a Kapuváron született, de Franciaországban kiteljesedő és élő Reigl Judit Kossuth-díjas festőművész, az egyik legismertebb magyar kortárs művész. A Kalman Maklary Fine Arts közleménye szerint a művész a Marcoussis-ban található Bellejame idősek otthonában halt meg, ahova egy hónapja került egészsége védelmében.

Reigl Judit művei megtalálhatóak a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumaiban, köztük New York-ban a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a Metropolitan és a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Georges Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben.

Reigl1 e1565075692969 696x392

Reigl Judit: A semmi szétzúzása

Reigl Kapuváron született, Szőnyi István volt a mestere a főiskolán, de végül Párizsban kezdte meg festőkarrierjét a szürrealisták között.Reigl Judit, amikor rájött, hogy az 50-es évek Magyarországán nem boldogulhat, többszöri kísérlet után végül megszökött. Három és fél hónapnyi gyaloglás és autóstop után kilenc határon át – mint egykor a pénztelen Kassák – érkezett Párizsba. Szerencséjére a francia fővárosban élt három főiskolai barátja: Bíró Antal, Hantaï Simon és felesége, Hantaï Zsuzsa. Eleinte tőlük kapott segítséget, majd Hantaï elvitte hozzá a szürrealizmus pápáját, André Bretont. Breton rögtön rajongó hangú levelet írt Reiglnek és kiállítási lehetőséget is ajánlott számára. Reiglt a szürrealizmusban főleg az automatikus írás vonzotta, a célja az volt, hogy eljusson egy teljes szellemi és testi automatizmusig, az ösztönből fakadó festészetig: „Egész testtel részt veszek a munkában, »à la mesure des bras grands ouverts« (széttárt karokkal). Mozgással írok bele az adott térbe, ritmust, szívverést, tempót. Ez magyarázza képeim nagy méretét is” – mondta egy interjúban. Ennek a törekvésnek a sikerét mérhetjük le a debreceni kiállításon, és még azt, hogy mennyire igaza lett André Bretonnak, aki említett levelében azt írta Reigl Juditnak: „Ön olyan ritka képességeknek van birtokában… és hiszem, hogy hatalmas dolgokat fog beteljesíteni”írtuk korábban az Artmagazin hasábjain.

A 2008 és 2019 közötti időszak aukciós eredményeinek összesítése alapján az elmúlt években Reigl Judit alkotásaiért fizették a legtöbbet, a festő 871,7 millió forintos bevétellel került a lista élére. 

Screenshot 2020-07-27 at 15.56.46.jpg
A NÉGY APOSTOL ÉS A TÖBBIEK

Magyar származású művészként nagy nemzetközi karriert fut be Reigl Judit és a sajnos pár éve már elhunyt Hantaï Simon, akik az 50-es években vetették meg lábukat a párizsi művészvilágban. Eleinte a világháborút egyedüliként túlélt avantgárd irányzat alkotóival, a szürrealistákkal keresték az együttműködés lehetőségét, hogy aztán még abban az évtizedben el is távolodjanak tőlük. Érdemes azonban megnézni, milyen út vezetett a „szabadsághoz”, milyen közvetlen előzményei voltak kettejük emigrációjának.

full_003538.jpg
Automatizmusok

"Ez egy kép-, szimbólum- és jel nélküli; mély ösztönből jövő festészet, amelyben az elemi energia, elemi gesztus, elemi ritmus a lényeg." Reigl Judit (1923-) munkáiban nincsenek anekdotázó részletek, nincs szerkesztettség - nem a primer valóság leképezését adja, hanem tudatos és tudattalan belső valóságunk működésének szimbolikus képét.