Elindult a kelet- és közép-európai női művészekre fókuszáló online platform, a Secondary Archive

A Secondary Archive a női művészek szemén keresztül mutatja be a nem nyugati – elsősorban közép- és kelet-európai – művészet történetének második világháború utáni időszakát.

Az archívum artist statementekből és a női művészek gyakorlatainak eddig talán kevésbé ismert oldalaiból tevődik össze – segítségével megismerhetjük azokat a marginalizált, elhanyagolt, elfeledett vagy a nagyközönség számára kevéssé ismert, ellenben kulcsfontosságú női alkotókat, akikre kevésbé fókuszált a nyugati művészeti kánon.

Screenshot 2021 04 14 at 11.49.59

Az archívum által lefedett periódus a női művészek három generációjának az 1960-as évektől kezdődő művészeti törekvéseit öleli fel: az első, úgynevezett neoavantgárd generációtól kezdve, amely a kommunista rendszer legnehezebb időszakában tevékenykedett; a nyolcvanas-kilencvenes években megjelent második generáción keresztül, aki tanúja volt a kommunizmus bukásának; egészen a harmadik generációig, aki a mai Európa arcát megformáló politikai változások idején vált nagykorúvá.

A Katarzyna Kozyra Foundation kezdeményezésében és több kelet-európai ország, többek között Magyarország együttműködésében megvalósuló archívum online is elérhető ezen a linken.