Elmarad a svájci Art Basel

Miután az eseményt először a koronavírus miatt szeptemberre tolták, a szervezők most úgy döntöttek, hogy az egészségügyi kockázatok miatt nem tartják meg a vásárt.

Korábban az eredeti június közepi dátum helyett szeptember közepén tervezték megrendezni a képzőművészeti szemlét. A valós térben történő vásár helyett végül az Art Basel eredeti időpontjában, június 19–26. között – június 17–19-ig tartó preview napokkal – online térben lehet böngészni majd a galériák kínálatát.

Hogy miért döntöttek így a szervezők? A vásár több mint 300 galéria képviselőivel, zárt térben zajlik – a képzőművészeti világ naptára szerint a vásári szezont nyitó legnagyobb rendezvényként. Amellett, hogy a pandémia miatt nehéz biztosítani a résztvevők biztonságát, a vásár financiális kockázatot is jelenthet az azon résztvevő galériáknak és partnereknek: ki tudja, hogy a busás bérleti díjak ellében bérelt standokat hányan merik valójában meglátogatni és hányan szánják rá magukat a vásárlásra.

A képzőművészeti vásárok egyik legnagyobb brandje, az Art Basel évente három eseményt rendez – a mostani svájci esemény a vásár kerek 50. évfordulóját ünnepelte volna. A jelenlegi állás szerint a legközelebbi, valós térben megrendezett svájci Art Basel 2021 júniusában várható.