Elválnak a Gilbert and George művész duó és a londoni Royal Academy of Art útjai

A Gilbert and George nevet viselő brit művészpáros már több mint öt évtizede dolgozik együtt, nemzetközi hírnévben. Provokatív falfestményeik, posztereik, fotó alapú munkáik és videóik sokszor meglepték rajongóikat. Most azonban, szinte precedens nélküli szituációt kreálva, kilépésbe torkolló konfliktusba keveredtek a legrangosabb brit kulturális intézménnyel, a Royal Academy of Arttal.

A két művész – a 76 éves Gilbert Prousch és a 78 éves George Passmore – eddig az akadémia tagja volt, most azonban a kilépés drámai gesztusa mellett döntöttek miután egy régóta, az akadémia Piccadilly Galleries nevet viselő helyszínére tervezett kiállításuk megvalósítását mégsem teszi lehetővé az intézmény.

8688

Forrás: theguardian.com

Egy februári, az Evening Standard számára készült  interjúban a művészpáros utalt egy komoly profilú kiállításra, azonban amikor kiderült, hogy ez a projekt mégsem valósul meg, sértettségükben lemondtak akadémiai pozíciójukról. Ilyen 2005 óta nem történt a brit akadémia berkein belül – akkor Peter Blake adta fel akadémiai tisztségét, közeli barátja, Brendan Neiland, az akadémia iskolájának korábbi igazgatója kitoloncolása elleni tüntetésként.

Gilbert and George londoni képviselője, a White Cube galéria egyelőre nem nyilatkozott a témában.

A Royal Academy of Art jelenleg 77 akadémikusból áll. A tagság feltétele az, hogy az illetők művészek vagy építészek legyenek, 75 éves kor alatt – és egyszerre sosem lehet több tag 80 főnél. Amikor a tagok elérik a 76. életévüket, akkor szenior tagokká válnak, helyettük pedig új aktív tagokat választanak.

Forrás: theguardian.com

full_005294.jpg
Szerelmeslevelek a közönségnek

Artmagazin videointerjú Gilberttel és George-dzsal a Ludwig Múzeumban rendezett Bűnbak képek Budapestnek című kiállításuk apropóján.