Stripauction a Nemdebárban

A Nemdebár és a VIOLUK Contemporary közös eseménye; egy akció, egyben aukció, ami a műtárgy és a test fétisének kortársművészeti reprezentációjával foglalkozik.

Helyszín: Nemdebár
Időpont: 2016. november 10., 20:00
 
Kivételes művészek kortárs alkotásai kerülnek korbács alá.
A független kulturális közeg budai bázisán, a Nemdebárban teremtünk egy hagyományos aukcióhoz hasonlatos szituációt. Az érdeklődők licitálhatnak a hazai kortárs képzőművészet kiemelkedő alkotásaira. Magyarországon elsőként kurált aukció keretében, aminek témája a tárgy- és testfétis kortárs művészeti reprezentációja.
 
Mit jelent ez pontosan? Hol van ebben a csavar? És mit takar a "strip" kifejezés az esemény címében?
A “strip” angol kifejezés jelenthet csíkot vagy azt hogy "Vetkőzz!". Ugyanakkor egyik magyarosított változatát, a „Sztriptíz” graffiti feliratot Sugár János képzőművész az 1980-as évek elején fedezte fel a budapesti Városház utcában az akkori Matáv székházon.
A VIOLUK-nak ez a graffiti mentési akció adta az inspirációt. (A művet reprodukáljuk a Nemdebár üvegportálján.)
 
 
A Stripauction rendhagyó eseménye lehetőséget kínál, hogy közvetlen kapcsolatot alakítsunk ki a kortárs képzőművészet világával a múzeumok falain kivül.
Az árverés gyakorlatához híven a műtárgyak a piaci ár töredekéért kerülnek kikiáltásra ma este 20 órától a Nemdebárban (Széll Kálman ter 5.). Egyes művészeti alkotások akár már pár tízezer forintért elérhetőek lesznek.

A Facebook esemény itt érhető el.