A Ludwig kiállítása nyerte a Global Fine Art Awards díját

Kedd este ünnepélyes keretek között adták át New York-ban a Global Fine Art Awards díjakat.

Az évente kiosztott rangos elismerést 13 kategóriában ítélik oda, amelyek között különféle művészettörténeti korszakokra és műfajokra fókuszáló egyéni és csoportos válogatások egyaránt helyet kaphatnak. A jelölteket és a díjazottakat egy szakértőkből álló grémium választja ki, illetve a közönség egy nyilvános szavazáson választhatja ki kedvencét, s a legtöbb szavazatot gyűjtött jelölt elnyeri a Youniversal Award díjat.

Az elismerésre 2018-ban összesen 31 ország 94 tárlatát jelölték, köztük első ízben Magyarországról is bejutott egy kiállítás, a Ludwig Múzeum kortárs ukrán művészetet bemutató Permanens forradalom című, tavalyi tárlata. A zsűri egy-egy projekt vagy kiállítás koncepciójának újszerűségét, a választott téma kontextualizáltságát, valamint a megvalósítás színvonalát értékelte. A kortárs művészet kategóriában a szakértők további szempontjai között szerepelt, hogy a szervező non-profit intézmény legyen, ismeretterjesztés és edukációs szempontból kivételesen magas színvonalat képviseljen, valamint hogy nemzetközi együttműködésen alapuljon.

A TOP10 Youniversal Award jelölt között olyan kiállítások és művészek szerepeltek, mint a MoMA Adrian Piper Synthesis of Intuitions 1965–2016 című kiállítása, a baseli Fondation Beyeler Bacon – Giacometti tárlata, az amszterdami Rijksmuseum High Society válogatása vagy Olafur Eliasson eddigi életműve. Az erős mezőnyben Global Fine Art Awards (GFFA) 2018 You-2 elnevezésű közönségdíját a Ludwig Múzeum nyerte a Permanens forradalom. Kortárs ukrán művészet című kiállításával, melynek kurátorai Alisa Lozhkina, Fabényi Julia és Konstantin Akinsha voltak.


Popovics Viktória, a kiállítás kurátorasszisztense és Judy Holm, a GFAA elnök-vezérigazgatója a New York-i díjátadó után. Fotó: a Ludwig Múzeum jóvoltából
A kiállításról Benedek Kata írt az Artmagain Online-ra, ami az alábbi linken elérhető.

Nyitókép: © Mykola Matsenko, Oleg Tistol (Natsprom): Together Forever (2013), vászon, akril, 300 x 300cm / a Ludwig Múzeum jóvoltából