Június 10-ig lehet pályázni az Esterházy Art Awardra

Idén hatodik alkalommal írták ki az Esterházy Art Awardot, amire festészettel és azzal határos technikákkal lehet pályázni, valamint ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal, még pontosan 8 napig, azaz június 10-ig.

A kiállításra rendelkezésre álló múzeumi terek idén először lehetővé teszik a nagyobb méretű, illetve installációs művek befogadását is, ezeknek a pályaműveknek a benyújtásánál az első körben terveket és vázlatokat is elfogadnak. 

Jelentkezni a www.esterhazy.at/dij linken lehet.

A második fordulóba továbbjutó művészeket június 30-án írásban értesítik. Az eredeti művek beszolgáltatása december 2-án, a díjátadás december 12-én lesz a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, amit 2020. február 2-ig a díjra jelölt művészek kiállítása követ.


Forrás: esterhazy.at

Az idei zsűritagok:
Sandro Droschl, a graz-i Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója, 
Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója,
Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója,
Rieder Gábor művészettörténész, műkritikus, az Artkartell főszerkesztője,
Szegedy-Maszák Zsuzsanna művészettörténész, a BTM Budapest Galéria vezetője,
Vitus Weh, az Esterházy Magánalapítvány művészeti tanácsadója,
Luisa Ziaja, a bécsi 21er Haus kurátora.

Az Esterházy Magánalapítvány 2009-ben alapította meg a díjat. A mű odaítélésével tehetséges magyar művészeket kíván felkarolni. A nyertesenként 5 000 euróval jutalmazott díjat évente kettő, maximum három képzőművésznek ítéli oda a független nemzetközi szakmai zsűri. A díjat 2009-ben a Borsos Lőrinc alkotópár, Horváth Dániel, Siegmund Ákos, 2011-ben Karácsonyi László Attila, Király András, Szabó Ábel, 2013-ban Csató József, Kaliczka Patríczia, Kovács Olívia, 2015-ben Kaszás Tamás, Makai Mira Dalma és Tibor Zsolt, míg 2017-ben Ezer Ákos, Keresztes Zsófia és Nagy Imre kapták meg.