Kortárs Kihívás 2015

Kortárs képzőművészeti pályázat

Mottó: tegyük élhetőbbé a világot!

Az Interart Alapítvány a SZIGET Iroda Kft-vel fennálló együttműködés keretében nagyszabású kortárs képzőművészeti pályázatot hirdet.

A pályázat tárgya: a kortárs művészet nemzetközi mércéjével mérhető és értékelhető szobrok, installációk, objektek, látványos térelemek megtervezése és létrehozása, illetve ilyen, már meglévő alkotások nagyközönség előtti bemutatása és népszerűsítése - több kategóriában. A zsűri által arra alkalmasnak talált munkák a Sziget Fesztiválon kívül az országban több helyszínen is bemutatásra kerülhetnek, az alkotókkal történt egyedi megállapodások szerint.

Kulcsszavak: szabadság, innováció, látvány, fenntarthatóság, korszellem, üzenet.

A pályázat nyelve: magyar.

A pályamunkák megvalósítására és díjazására rendelkezésre álló keretösszeg: 100.000 €.

A jelzett keretösszeg szponzori hozzájárulásokkal és céges együttműködésekkel egészül ki, tágítva a lehetőségek határait. A pályamunkákat független szakmai zsűri értékeli, amelynek tagjai: Benis Dániel (műszaki igazgató, SZIGET), Kertész László (művészettörténész-kurátor), Készman József (művészettörténész- kurátor), Gajzágó György (kurátor, Interart Alapítvány), Gerendai Károly (ügyvezető, SZIGET), Ráday Dávid (kreatív igazgató, SZIGET), Szabó Ádám (szobrász, tanár - MKE).

A pályázat(ok) beküldési határideje: 2015. március 18.

Pályázati kategóriák:

1. A Sziget Fesztiválköztársaság (Island of Freedom) szimbóluma
Irányvonal a tervezéshez: az alkotás szimbolizálja a Sziget, az „Island of Freedom” progresszív nemzetközi szellemiségét, színes világát, életigenlését. Legyen emblematikus alkotás. A 10 méteres elképzelt magassága mellett legyen logisztikailag kezelhető, és legalább háromszor felállítható, alkalmanként 2 hét-3 hónap időtartamra. Az alkotás az esti sötétedés után is érvényesüljön: legyen megvilágítható, vagy tartalmazzon esetleg maga is fényeffekteket. A pályázható összeg megvalósuló művenként maximálisan bruttó: 32.000 €.

1/a. Az alkotóknak tekintettel kell lenniük arra, hogy a műveket nem őrzik, a tervezés során számolniuk kell a közönséggel való találkozás, illetve az időjárás viszontagságainak hatásaival. A pályázó pályázatának beadásával tudomásul veszi, hogy a mű bármiféle sérüléséért vagy megsemmisüléséért a kiíró felelősséget nem vállal. 

1/b. Az alkotónak tekintettel kell lennie arra is, hogy a mű az elhelyezés, valamint a megvalósulás, lebonyolítás, működés, vagyis a felhasználás, illetve az elbontás ideje alatt sem balesetveszélyt, sem egészségre ártalmas hatásokat nem okozhat.

1/c. A pályázónak vállalnia kell, hogy a rendezvény (ek) során az alkotásokkal kapcsolatban felmerülő korrekciós igényekre (esztétikai megjelenés sérülése, vészhelyzet kialakulása, stb.) soron kívül reagál, és ezeket megoldja, vagy ezek megoldásában aktívan közreműködik.

1/d. A pályázati projekt törekedjen a környezet fenntarthatóságára.

1/e. A pályázati költségvetésnek tartalmaznia kell a mű megvalósításához, működéséhez, üzemeltetéséhez és elbontásához szükséges minden költséget (szállítás, építés, bontás, az installáláshoz szükséges eszközök, szerzői díj, stb.).

1/f. A mű megvalósításának összköltségvetése az egy műre meghatározott maximális támogatási keretnél kisebb és nagyobb is lehet, utóbbi esetben azonban a pályázathoz csatolni kell a többletforrás meglétét igazoló, a kötelezettségvállaló által kiállított nyilatkozatot is.

2. Színes szobrok és látványos (interaktív) kortárs művészeti installációk
Szabadtéren (pl. a Sziget ArtZone területén), vagy városi köztereken felállítható attraktív, esetleg interaktív színes, innovatív alkotásokat várunk! A pályázható összeg megvalósuló művenként maximálisan bruttó: 20.000 €.
Kiegészítések: az 1/a. – 1/f. bekezdések tartalmával megegyezően!

3. Meglévő, korábban készült alkotások megjelenítése, szerepeltetése
A kiírók e kategóriában várják azon alkotók pályázatait, akik szívesen megmutatnák meglévő, még kevéssé ismert, ide illő alkotásaikat a Sziget Fesztivál több százezres, túlnyomórészt külföldi közönségének. Jelen esetben az alkotásokkal kapcsolatos felmerülő költségekre lehet pályázni (korrekciók, szállítás-installálás, világítás, stb.). A pályázható összeg egyedi: a zsűri a beadott művek és költségvetések alapján dönt.
Kiegészítések: az 1/a. – 1/f. bekezdések tartalmával megegyezően!

4. Artistic design
Művészileg megalkotott, látványosan megtervezett és kivitelezett tér-objektek, paravánok, árnyékoló és eltakaró szerkezetek, kreatív ülőalkalmatosságok, sétányvilágító látványelemek, fény-installációk, … bármi, ami vizuális és emocionális élményt ad, és segíti a Sziget közönségét, illetve közterek esetén a városlakókat abban, hogy jól érezzék magukat környezetükben! A pályázható összeg megvalósuló művenként maximálisan bruttó: 20.000 €.

Jelentkezés és további részletek:  www.artcenter.hu