Harminc év után került elő egy Keith Haring-murália Amszterdamban

A történet 1982-ben kezdődött, Keith Haring első európai kiállításának idején Rotterdamban, ami az első múzeumban rendezett egyéni kiállítás, az amszterdami Stedelijk Museumban 1986-ban rendezett tárlat előszobája volt – és 2018-ban végződőtt a murália felszínre hozásával.

Amellett, hogy Haring készített egy áttetsző, membránszerű felületre felvitt munkát is – amely 2017 óta újra látható a múzeumban –, a kiállításhoz kapcsolódó egyik nagyobb volumenű alkotás egy kültéri, 12 x 15 méteres murália volt. A városnak szánt ajándékként Haring egy, a munkásosztálynak otthont adó környéken készítette el falfestményét – egy korábban a múzeum műtárgyraktárként használt épületén.

Keith haring amsterdam01

Forrás: juxtapoz.com/

A szabad kézzel felfestett mintán két napig dolgozott. A minta egy nagyjából felismerhető emberkaraktert ábrázol, aki valamiféle tengeri szörnyet lovagol meg éppen. Napokkal a munka elkészülte után az intézmény alumíniumlemezeket installált az épület homlokzatán annak érdekében, hogy a raktár hőmérséklete jobban kontrollálható legyen. Most azonban néhány évnyi közbenjárás után a falfestmény újra felszínre került – Keith Haring legnagyobb európai köztéri munkájaként.

Forrás: juxtapoz.com