Három évre bezárhat a Centre Pompidou

A bezárás célja az alapvető karbantartási munkálatok végrehajtása a 70-es évekbeli híres épületen. A terv a francia kormány által mérlegelt két lehetőség egyike, még nem dőlt el, hogyan kivitelezzék a több millió eurós felújítást.

A Le Figaro francia újságnak az intézmény elnöke, Serge Lasvignes azt mondta, hogy a múzeum 2023-ban fog bezárni annak érdekében, hogy renoválhassák. Elmondása szerint megnyitása, azaz 1977 óta szinte semmilyen lényegi felújítási munkát nem végeztek az épületen. Két járható utat lát: vagy teljesen bezárják az intézményt és három év alatt elvégzik a szükséges munkálatokat, vagy nyitva tartanak és így a munkák hétéves időtartamra rúgnak majd. A nyitvatartás azonban komoly problémákat vet fel az épületen található azbeszt eltávolításával kapcsolatban.

Centre pompidou 630x405 c amelie dupont architecte renzo piano et richard rogers

Forrás: en.parisinfo.com

A Centre Pompidou egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy abban az esetben, ha három évre teljesen bezár az intézmény, az azt jelentené, hogy kiállításaikat saját épületük falain kívül kellene megszervezniük. A kormány jelenleg mindkét opciót megvizsgálja és az elkövetkező hónapok során dönt arról, hogy milyen módon történjen a renováció. Jelenlegi becslések szerint a munkálatok nagyjából 200 millió euróba fognak kerülni.