Háy János legújabb műve zsebkönyv formájában jelenik meg, írásaival pedig Omara-Oláh Mara festményeire reflektál

A POKET és az Everybody Needs Art közreműködésében zsebkönyvként debütál Háy János legújabb műve – a zsebkönyv pedig a POKET automatákban vásárolható meg. A kötet érdekessége, hogy az író prózáival a tavaly elhunyt, nagyhatású képzőművész Omara (Oláh Mara) képeire felel.

A könyv az Amit gondolsz – az van lefestve címet viseli. És hogyan született? Háy János hatvan Omara festményt és miniatűrt kapott kézbe, a könyv szövegszekvenciáit pedig ezekből inspirálódva írta meg. Írásai igyekeznek követni a képek hangulatait, nézőpontját és motívumait. Az oldalpárokon megjelenő kép és szöveg kombinációk így újonnan létrejövő, elválaszthatatlan műalkotásokat alkotnak.

Poket07

Fotó: Everybody Needs Art / Weber Áron

A kötetet ötletét Asztalos Emese, Sidó Anna, Horváth Panna és Bencze Péter találták ki, illetve a szövegeket később inspiráló műveket is ők válogatták – ezeket az Everybody Needs Art bocsátotta a projekt rendelkezésére.

Megúszni egy verést, egy életre szóló büntetést, megúszni egy katasztrófát, áradást vagy vulkánkitörést. Semmit nem akarok megúszni, mert az életet nem lehet megúszni. Aki megúszni akar, az nem él. Élni azt jelenti, hogy nem elkerülni a dolgokat. Élni csak úgy lehet, hogy benne vagy abban, amit élsz. Hogy is lehetne megúszni, ha még úszni sem tudok. Sodródni az árral, akkor én hol vagyok? Tenni kell azért, hogy ne szakadjak el attól, aki vagyok. Tenni azért, hogy érezzem, hogy élek, akkor is, ha fáj. Hiszen nincs nagyobb vétek, mint amikor azt mondja valaki, hogy nem érzek. Szeretem a tengert. Az élet nem tenger, de a tenger élet. Szeretem a vizet. Vízből lettél és vízzé válsz. Ha fáj, sírsz, ha boldog vagy, sírsz, mert érzel. Folyik a víz az arcodon, folyik a víz a patakban, a folyóban, hullámzik a tavakban és benne a sok-sok ember, akik nem sodródnak, mert úszni kell, nem odaadni magad a rajtad kívül lévő erőknek, mert nem tárgy vagy, hanem ember.

– részlet a Háy János – Omara: Amit gondolsz – az van lefestve című kötetéből. 

Poket12

Fotó: Everybody Needs Art / Weber Áron

A könyv már elérhető a POKET automatákban és www.poketonline.hu oldalon.

90351669_2932511470120369_2962225586702909440_n.png
Elhunyt Omara festőművész

Életének 75. évében elhunyt Oláh Mara, OMARA festőművész.

full_005193.jpg
OMARA kiállítás az Everybody Needs Art szervezésében

Az Everybody Needs Art örömmel mutatja be OMARA (Oláh Mara), "Gondolj amit akarsz" című egyéni kiállítását.