Húsz művész összefogásával nyílt meg a gyermekvédelmi gondoskodásban élőknek dedikált kiállítás

Neves kortárs művészek alkotásaiból nyílt meg az állami gondoskodásban élő gyermekeket támogató Világszép Alapítvány Világszép Kapcsolódások című tárlata a budapesti Létra Klubban.

A szeptember 26-ig látható kiállításon, melynek fővédnöke Johannes K. Haindl, Németország magyarországi nagykövete, olyan műalkotások szerepelnek, melyeket családjukból kiemelt, otthonban vagy nevelőszülőknél élő gyermekek élete és történetei inspiráltak. Az alkotásokat a magyar kortárs művészet élvonalába tartozó művészek - köztük Bukta Imre, Esterházy Marcell, Nádler István, Nemes Csaba, Nemes Márton, Alföldi Róbert - adományként ajánlották fel.

Bukta imre a kiállításra készített festménye fotó bíró dávid

Bukta Imre a kiállításra készített festménye, fotó: Biró Dávid


Nyitottság, odafigyelés, bizalom - ezeknek a gondolatoknak a mentén születtek meg a Világszép Kapcsolódások című kiállítás képei. Wirtz Ágnes a kiállítás társkurátorával, Alföldi Róbert rendező, színész, műgyűjtővel közösen kortárs művészeket kértek fel, hogy egy-egy gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatallal való személyes megismerkedés benyomásait, érzéseit örökítsék meg, keressék meg azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek összekötik őket. Alföldi Róbert öt évvel ezelőtt járt először a Világszép Alapítvány egyik táborában, ahol néhány nagyon intenzív napot töltött a fiatalokkal. Kurátori szerepe mellett saját művet is ad a kiállításra: alkotását egy Gergő nevű fiúnak dedikálta, aki a tábor alkalmával barátságot kötött Alföldi Róbert kutyájával. A tábor végén Gergő készített agyagból egy kiskutyát, amely kincset Alföldi Róbert a mai napig őriz. Ez a mozzanat inspirálta a kiállításra készített festményét is.

Tíz éve működő alapítványunk célja, hogy a gondoskodásban élő gyerekek életének hosszú távon támogató közösségként tudjunk részese lenni. Több mint 23 000 gyerekről gondoskodik az állam, az otthonok és a nevelő családok mindennapi hősei. Mi a magunk lehetőségei szerint az ő munkájukat egészítjük ki azon a területen, amiből a legkevesebb jut a gyerekeknek: figyelem és megerősítő kötelék. Kiállításunkkal szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy mennyire fontosak a fiatalok számára ezek a kapcsolódások, hiszen ezek erősítik meg őket abban, hogy fontos részei a társadalomnak, helyük van a világban. – mondja Wirtz Ágnes művészettörténész, az idén 10 éves Világszép Alapítvány alapítója.

Csató józsef

Találkozás Csató József műtermében


A kiállítás szervezői átfogó képet adnak a hazai kortárs művészeti színtérről. A kiállításra összesen húsz kép készült, Alföldi Róbert festménye mellett, Bánki Ákos, Barabás Zsófi, Bukta Imre, Csató József, Czigány Ákos, Esterházy Marcell, Havadtőy Samuel, Győri Márton, Horváth Lóczi Judit, Köves Éva, Kristóf Gábor, Lovas Ilona, Megyik János, Nádler István, Nemes Csaba, Nemes Márton, Soós Nóra, Szüts Miklós, Vojnich Erzsébet alkotásai lesznek láthatóak a Létra Klubban. A művészek és gyerekek találkozásainak történetét a Világszép Alapítvány videó-sorozatban örökítette meg. 

A kiállítás első napján, szeptember 17-én 17:00 órakor Mácsai Pál tart tárlatvezetést, melyre itt lehet regisztrálni.

A gyűjtők és művészetkedvelők, akik a tárlatot követő árverésen licitálnak az alkotásokra a Világszép Alapítvány munkáját támogatják, és így a jövőben a jelenlegi 150 mellett, még 35-40 nehéz helyzetű gyermek sorsát egyengethetik. 

A kiállítás megtekinthető: 2021. szeptember 17-26., 11:00-18:00
Létra Klub, 1021 Hűvösvölgyi út 18.

Nyitókép: Esterházy Marcell a kiállításra készített munkája