Ingyen nézegethető Dorothea Lange archívuma

Az Oakland Museum of California, az intézmény, amely Lange személyes archívumát őrzi, úgy döntött, képeinek jelentős részét ingyen megtekinthetővé teszi az interneten.

A múzeum Dorothea Lange-archívuma a művész személyes ajándéka, amely 25 000 negatívot, 6000 vintázs nyomatot és személyes tárgyakat is tartalmaz – ezzel ez a világ legteljesebb Lange-gyűjteménye.

Screenshot 2020 09 03 at 12.28.48

Dorothae Lange: Untitled, 1935 körül

Fotói sok esetben fontos történelmi eseményeket ábrázolnak – így szorosan kapcsolódnak napjaink témáihoz és eseményeihez. A kormányzati programok és az akkoriban új képes magazinok – például a Life – támogatásának köszönhetően Lange és sok hozzá hasonló fotográfus elképesztően részletes és érzékletes fényképes feljegyzéseket készített az 1930-as és 1940-es évek nehéz mindennapjairól. A nagy gazdasági világválság következtében sok fotós tekintette kameráját a társadalmi változás egyik eszközének. Ilyen volt Dorothea Lange is, akinek a bajba jutott emberekről készített intim és intenzív képeit mély, személyes empátia vezérelte. A nagy gazdasági világválság után is tovább fotózott, készített sorozatokat többek között a 2. világháború alatt a japán amerikaiak kényszerű átköltöztetéséről, az ír vidéki életről és a háború utáni vidéki Kaliforniáról is.

Az online nézegethető archívum ezen a linken érhető el.