Ismét kiírták a STRABAG Artaward International pályázatát

Az Ausztriában 1994 óta, nemzetközileg pedig 2009 óta kiosztott rangos díjon a 40 évesnél fiatalabb, a festészet vagy a grafikai területén tevékenykedő művészek munkáját ismerik el.

2021 és 2023 között Ausztriából – mint állandó résztvevő országból – valamint Csehországból, Magyarországról, Szlovákiából és Lengyelországból pályázhatnak művészek.

A STRABAG Artaward International 2022 nemzetközi zsűritagjai – a résztvevő országok kortárs művészetének szakértői – egy tizenötezer eurós fődíjat és négy, egyenként ötezer eurós elismerést osztanak ki a pályázók között. Emellett pedig a nyertesek alkotásai közül néhányat a STRABAG Artcollection is megvásárol.

A díjátadó ünnepség, valamint a díjnyertes munkák kiállítása után az öt díjazott mindegyike önálló kiállítást rendezhet a bécsi STRABAG Artlounge-ban – illetve az egyéni bemutatkozások mellett a nyertesek jelentkezhetnek a STRABAG Artstudio rezidencia programjára is.

Jurysitzung2021 c evakelety 057

Zsűrizés 2021-ben Bécsben, fotó: Eva Kelety

A pályázat menete:

2022. január 17 – február 3.
Online jelentkezési időszak – www.strabag-kunstforum.at

2022. március 28.
Az előzsűrizés eredményének bejelentése.

2022. április közepe
Az eredeti munkák benyújtásának határideje.

2022. április 28.
A zsűrizés időpontja Bécsben. 

2022. május eleje
Az eredeti munkák visszaadása.

2022. június 9.
A díjátadó időpontja.

2022 októberétől
Megkezdődik a nyertesek egyéni kiállítás-sorozata a bécsi STRABAG Artlounge-ban.

Award ceremony c evakelety

Fotó: Eva Kelety

A pályázat összes további részlete a www.strabag-kunstforum.at/arta... linken keresztül olvasható – német és angol nyelven.

full_000259.jpg
Sikertörténet - a STRABAG-díj 10 éve

A hazai kortárs művészetet támogató cégek mezőnyéből biztos dobogós a STRABAG – nem is az évente erre költött összeg miatt, bár az sem csekély – hanem a koncepciózus munka és a rang miatt, amit a 10 éve létrehozott festészeti díj elnyerése jelent. A mostani rang előfeltétele volt persze, hogy a díjat olyan valaki gondozza – Pinczehelyi Sándor –, aki maga művész, de tanít is, rajta tartja a szemét a fiatalokon, és önzetlenül dolgozik a legtehetségesebbek felkutatásán. Aztán az is kellett, hogy mindenféle nagyhatalmú „hozzáértő” helyett a díj odaítélését egy megkérdőjelezhetetlen szaktekintélyekből álló kuratóriumra bízzák, amelynek évekig Néray Katalin, Kovalovszky Márta és Hegyi Lóránd voltak a tagjai – és ami 2005-ben Jerger Krisztina és Petrányi Zsolt személyével bővült, majd Hegyit Készman József helyettesítette. (Elképzelhető, hogy Petrányi és Készman nem örül a díjkiírás feltételeinek, vagyishogy csak festménnyel lehet pályázni, nyilván szívesen teret adnának a más médiumokkal foglalkozó művészeknek, viszont az eredeti kiírás ebben konzervatív.)

Screenshot 2021-01-21 at 12.05.30.jpg
Újra startol a STRABAG Artaward International pályázata

A STRABAG művészeti díja 2021 és 2023 között ismét megrendezésre kerül, többek között Magyarországon. A pályázatra online lehet jelentkezni február 5-ig.

Andrea-Fajgerne-Dudas-Picaboo.-2021-oil-on-canvas-150x120cm.jpg
Megvan a Strabag Artaward shortlistje

A továbbjutó művészek listáját a pályázat honlapján tették közzé.