Jean-Michel Basquiat jegyzeteivel ellátott koktélos könyv került elő

A szokatlan helyen felbukkant Basquiat-rajzok története nemrégiben látott napvilágot.

Jean-Michel Basquiat valamikor az 1980-as évek közepén rajzokkal látott el egy koktélkönyvet, majd azt kedvenc csaposának ajándékozta. A személyes vázlatokkal telerajzolt könyv eladásán azóta tulajonosa többször is elgondolkodott – hiszen azt minden idők legdrágább amerikai művészének rajzai díszítik.

Dsc 9413 1920w 674x1024

A szóban forgó könyv borítója, forrás: news.artnet.com

Az 1980-as években Andy Warholtól a Great Jones Street 57 szám alatt stúdiót bérlő Basquiat gyakran járt az 57-es számmal szemben található bárba – itt találkozott az ekkor pultosként dolgozó zenésszel, Randy Gunnal (akinek valódi neve Randy Burns). Randy elmondása szerint a művész gyakran bőven nyitás előtt érkezett a bárba – sokszor délután három és négy óra magasságában, amikor általában a legtöbb vendéget még hazaküldték, őt azonban sokszor szívesen fogadták. Randy úgy emlékszik vissza, hogy Basquiat a legtöbb esetben amint leült, rögtön egy Margaritával indította a délutánt. 

Dsc 9418 1920w

Részlet a könyvből Basquiat kézírásával, forrás: news.artnet.com

A szóban forgó illusztrált koktélos könyv, amit Basquiat egy útról New Yorkba visszatérve, nem sokkal halála előtt ajándékozott Randy-nek most szerepel először kiállításon – a New York-i Tony Shafrazi Gallery-ben látható. A könyv címe Harry’s ABC of Mixing Cocktails (Harry koktél mixer ABC-je) és a párizsi Harry’s New York Barból érkezett Randy-hez, onnan, ahol az anekdoták szerint magát a Bloody Mary koktélt is feltalálták. Basquiat 1986-ban hat helyen rajzolt a könyvbe, emellett személyes ajánlással látta el – “Randy-nek, New York legjobb pultosának”, áll a könyv elején.

Dsc 9424 285d16e7 1920w

A Randy-nek szóló sorok Basquiat kézírásával, forrás: news.artnet.com

Azt a mai napig nem tudjuk, hogy Basquiat hogyan tette rá a kezét az 1930-as években a londoni Souvenir Press által kiadott, majd 1986-ban újranyomott koktélos könyvre – de az biztos, hogy a kötet ma sokkal többet ér, mint az 1980-as évek közepén. Egy műkereskedő a művész halála után ötezer dollárt ajánlott Randy-nek – aki akkor úgy döntött, egyelőre nem szeretne megválni a könyvtől. Most úgy tűnik, hogy annak illusztrált oldalait egyesével keretezve tervezik eladni – azt azonban még nem tudjuk, milyen áron.

 

Forrás: news.artnet.com