Jeff Koons is csatlakozott az internet legismertebb magániskolájához – Masterclass előadása már elérhető a projekt honlapján

A Masterclasst hat évvel ezelőtt alapították – az online edukációs platform lényege, hogy egy adott összegért az érdeklődők az élet legkülönbözőbb területeinek neves képviselőitől tanulhassanak virtuális tanfolyamok keretein belül.


Az oldalon többek között tanulhatunk Alicia Keystől producerkedni, Yotam Ottolenghitől modern, közép-keleti ételeket készíteni, Massimo Botturától olasz ételeket főzni, Spike Lee-től és David Lynchtől filmeket készíteni, Frank Gehrytől építészetről gondolkodni és Aaron Sorkintól forgatókönyvet írni – csak hogy néhányat említsünk az illusztris nevek közül.

Jeff Koons 65 évesen készítette el első Masterclass anyagát – az online iskola díja, ahol az ő videói is elérhetők, 180 dollár egy évre.

A nagyjából két órás, 13 részből álló anyag hivatalosan művészetről és kreativitásról szól, jelentős részét Koons stúdiójában vették fel. Koons olyan kérdéseket feszeget online óráin, mint: mi a művészet? Mit kell tudnunk a színekről, formákról, textúrákról és anyagokról? A videóban inkább saját munkái mentén haladva feszeget teoretikus kérdéseket – mindvégig félmosollyal a kamerába tekintve –, mintsem praktikus, műalkotások létrehozásához szükséges tudnivalókat ad át. Anyagában leginkább életvezetési tanácsadónak és salesben jártas szereplőnek tűnik, mint kortárs művésznek – hozzáértése persze egyikben sem kérdéses, az ő 1986-ban készült Rabbit (Nyúl) című munkája kaszált legnagyobbat kortárs művészeti aukción. A mű 91,1 millió dollárért kelt el, ezzel ő a „legdrágább” kortárs képzőművész jelenleg.

Videóanyaga inkább motivációként működhet, mintsem valódi háttértudás elsajátítására alkalmas kurzusként – motivációnak, ha az ember valójában erre vágyik, viszont jól működik. Azoknak, akik ismerik munkásságát, új információt nem igazán ad át – bár a ready-made-ekről szóló rész kifejezetten jól foglalja össze a munkái mögött meghúzódó motivációkat.

Összességében Jeff Koons csak annyit kér tőlünk: legyünk bátrak, saját érdekünkben!

Forrás: Masterclass

full_006345.png
HETI POP – Rekordot döntő Jeff Koons, digitális kijelzős LV táskák és vért takarító kortárs robot

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.