Kihirdették az első Deák Erika Galéria Kurátori Díj nyertesét

A Deák Erika Galéria 2021 tavaszán hirdette meg első kurátori pályázatát. A kereskedelmi galéria olyan csoportos kiállítási terveket várt, amelyek a művészet és a világ aktuális helyzetének valamely fontos aspektusát vizsgálják.

A pályázat kiírása szerint a legátgondoltabb kiállítási ötlet a galériában kerül megrendezésre valamikor 2022 őszén. A sok ígéretes pályamunka közül végül a héten hirdettek nyertest. Az első díjat és az ezzel járó 300.000 Forintot idén elsőként Maj Ajna Átmeneti tárgyak, átmeneti tájak című pályaműve nyerte. A projekt kurátora Maj Ajna, kiállító művészei pedig Gink Sári, Kortmann Járay Katalin és Mendreczky Karina.

DeakerikadijMaj

Maj Ajna és Deák Erika

Részlet a kiállítás koncepciójából:

A minket körülvevő tárgyi világ a pandémia idején megtapasztalt bezártság során a megszokottnál még nagyobb szerephez jutott. Az otthoni munkavégzésre való hirtelen átállás következtében a bensőséges élettér és az ahhoz szorosan kapcsolódó fogalmi keretrendszerünk jelentős mértékben átalakulni kényszerült. Az online kapcsolattartás, amely az egyedüli kapcsolódási pontként tűnt fel a külvilág és a négyzetméterben mérhető pszeudo-létezés között, a privát tér, legalábbis annak egy kiválasztott szeletének nyilvánossá válását idézte elő. Ehhez az új helyzethez az emberek igyekeztek minél jobban adaptálódni; hirtelen megnőtt a kereslet az íróasztalok, a digitális eszközök és ezekkel egyenes arányban az alkohol iránt is. Mindenki próbálta saját életterét a számára legélhetőbb módon át- és kialakítani. „A tárgyakhoz való érzelmi kötődés alapja, hogy az adott dolgot önmagunk részének éljük meg.” A pszichológia átmeneti tárgyaknak nevezi a gyerekek hőn szeretett plüss állatait, játékait, amelyek funkciójukban biztonságérzetet nyújtanak a kicsiknek például az édesanyjuk távollétében. A kiállítók különböző aspektusokból, sokszor személyes történeteken keresztül vizsgálják az emberi tárgykultúra társadalmi, pszichológiai vetületeit.