Kortárs gyűjteményt épít a Magyar Nemzeti Bank

A Szakértői Bizottság tagja dr. Fabényi Julia a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, dr. Keserü Katalin művészettörténész, a Műcsarnok egykori igazgatója, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professor emeritusa és dr. Spengler Katalin műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő, a párizsi Centre Pompidou – Musée National d’Art Moderne IC Central Europe Bizottságának alapító tagja, a MOME Konzisztóriumának elnöke.

Kortárs gyűjtemény létrehozásának egyik első lépéseként közbeszerzési eljárást indított a Magyar Nemzeti Bank Bak Imre 17 festményének megvásárlására. A gyűjtemény célja, hogy megakadályozza a legnevesebb magyar művészek munkáinak szétszóródását.  A gyűjteményezés fókuszában neoavantgárd és geometrikus absztrakt munkák állnak – de idővel, a gyűjteményépítési folyamat során a fókuszt tágítani tervezik. 

16 bak imre morandi i. 2000 140x210cm akril vászon

Bak Imre: Morandi I., 2000, 140 x 210cm, akril, vászon

A tervezett vásárlásokat leginkább galériákon keresztül tervezik lefolytatni, annak érdekében, hogy a gyűjteményépítés szélesebb körben fejthesse ki pozitív hatását.  A gyűjtemény építésével kapcsolatos javaslatokat a Szakértői Bizottság teszi meg, a hazai kortárs galériák képviselőivel történt egyeztetések után. 


Forrás: műtárgy.com