Laurence des Cars lett a Louvre első női igazgatója

A múzeum 228 éves történetében most először kerül női vezető az intézmény élére.

Laurence des Cars jelenleg két párizsi múzeum, a Musée d’Orsay és a Musée de l’Orangerie vezetője. A Louvre élén szeptember elsején a vezetői pozíciót 2013 óta betöltő Jean-Luc Martinezt váltja. 

Des Cars 2017 óta áll a Musée d’Orsay, 2014 óta pedig az Orangerie élén. Az intézményekben vezetése alatt több olyan kiállítás is megvalósult, amelyek megkérdőjelezték azt, ahogyan a 19. századi műalkotások eddig kiállításra kerültek az európai nagy múzeumokban. Az egyik legsikeresebb és legnagyobb visszhangot kiváltó program, amely vezetése alatt valósult meg a Black Models: From Géricault to Matisse (Fekete modellek: Géricaulttól Matisse-ig) címet viselte – a tárlat a 2018-as, Denise Murrell által kurált és New Yorkban megvalósult Posing Modernity kibővített verziója volt.

Laurence des cars

Forrás: theartnewspaper.com

A 19. századi művészet szakértőjeként Laurence des Cars 1994 és 2007 között dolgozott a Musée d’Orsay kurátoraként, de a 2007 óta eltelt időszakban is több kiállítást rendezett, így a 2014-es Sade: Attacking the Sun (Sade: A Nap támadása) című tárlatot, amely De Sade márki írásain keresztül vizsgálta Rodin és Ingres művészetét. 2017-ben az Orangerie-ben American Painting in the 1930s (Amerikai festészet az 1930-as években) címmel rendezett tárlatot, amely ritkaságszámba menő látogatószámot hozott.

Az új vezető kinevezése egy nagyobb, az intézmény kiállítási politikáját érintő változás előszeleként is értelmezhető. Míg a Louvre alapvetően történelmileg konzervatív szemléletű volt gyűjteményének bemutatása terén és a klasszikus múzeumi értékek megőrzésére törekedett, addig des Cars szemléletében kiemelt jelentőséggel bír a kortárs kultúra és gondolkodásmód, valamint a művészettörténeti értékek összekapcsolása. Annak ellenére, hogy a Jean-Luc Martinezt megelőző igazgató, Henri Loyrette vezetése alatt a Louvre több kortárs művészeti programot is beemelt a múzeum tereibe, Martinez megszakította ezt a friss hagyományt – vezetése alatt egyetlen kortárs művészeti fókuszú kiállítás valósult meg: Pierre Soulages 2019-es tárlata.

Des Cars neve nem most merül fel először a Louvre kapcsán: 2007 és 2014 között az Agence France-Muséums tudományos igazgatójaként segédkezett a Louvre Abi Dhabi megnyitásának előkészítésében.

Forrás: artnews.com