Meghosszabbították a Dürer kora című kiállítást a Szépművészeti Múzeumban

A tárlat így az októberi zárás helyett egészen 2021. január 10-ig látogatható.

A kiállítás az internacionális gótika világától a reneszánsz korszakon át a manierizmus időszakáig ívelő két évszázad német nyelvterületen készült rajzokat mutatja be, amelyek Dürer néhány réz- és fametszetével együtt láthatók. A múzeum gyűjteményéből válogatott tárlaton így összesen 54 művel találkozhat a nagyközönség. A múzeum német rajzait bemutató kiállítás több mint fél évszázada volt legutóbb látható a Szépművészeti Múzeumban. Az intézmény azért döntött a kiállítás meghosszabbítása mellett, mert az elmúlt időszakban a járványveszély miatti korlátozások miatt kevesebb látogatónak volt lehetősége megtekinteni a tárlatot.

166635

Albrecht Dürer: Ádám és Éva

A kiállítás apropója a 15–16. századi német rajzok tudományos feldolgozását tartalmazó szakkatalógus megjelenése, amely mintegy 10 évnyi kutatómunka eredménye, és amelyhez a Los Angeles-i Getty Foundation anyagi és szakmai segítséget is nyújtott. A Szépművészeti Múzeumban őrzött korai német rajzok együttese a mintegy kilencezer lapot magába foglaló rangos nemzetközi rajzgyűjtemény gazdag és változatos szegmense.

A kiállítás hat szekcióban (A kezdetek: 15. századi rajzok, Albrecht Dürer és köre, Chiaroscuro rajzok, Az önálló tájábrázolás kezdetei és a fiktív táj, Előkészítő rajzok, Művészet II. Rudolf prágai udvarában) mutatja be a korszakot.