Megnyílt az Initio Fine Arts első londoni kiállítása

Az Identity Design című kiállításon az Initio Fine Arts a kortárs dizájn két egyedülálló tehetségét mutatja be: Horváth Anna és Reda Amalou friss kollekcióit.

A magyar Horváth Anna (AHA objects) szigorúan geometrikus, ugyanakkor játékosan friss kollekcióját a francia építész és tervező, Reda Amalou (RAD) organikus formavezetésű alkotásai mellett tekinthetik meg a látogatók. 

A kiállítás helyszínéül London vadonatúj művészeti központja, a Cromwell Place szolgál, mindössze néhány percnyire a világhírű Victoria and Albert Museumtól. A Cromwell Place épületegyüttes több mint négyévnyi felújítás és 20 millió fontnyi befektetés után nyitja meg kapuit, olyan kiállítókkal, mint a New York-i Lehmann Maupin vagy a dubai Lawrie Shabibi galéria. Az Initio Fine Arts kiállítási programját a Georgina Adam vezette (főszerkesztő, The Art Newspaper) nemzetközi döntőbizottság választotta ki, egyedüli galériaként a közép-kelet-európai régióból.

Initio identity design 10.2020 5

Initio identity design 10.2020 12

Részletek a kiállításból

Az Initio Fine Arts jelentős hangsúlyt fektet a nemzetközi projektekre, középpontban a közép-kelet-európai művészettel és dizájnnal, ugyanakkor érzékenyen reagálva a kortárs francia tendenciákra is. Koncepciójuk része a képzőművészet és a dizájn vegyítése kiállításokon, vásárokon és különböző együttműködések formájában.

A kiállítás kurátora az Initio Fine Arts művészeti vezetője, Marie Tourre de Robien.

 

Reda Amalou (1963–)

Reda Amalou francia építész és formatervező, a párizsi AW2 építésziroda alapítója.  Amalou időtlen formákból, gondosan kiválasztott nemes anyagokból hoz létre az évszázados kézműves tradíciók előtt tisztelgő érzékeny, befogadó dizájndarabokat. A francia és algír gyökereire egyaránt büszke Amalou munkáit a 20. század esztétikája inspirálta, és a sokszínűség előnyeinek eleven bizonyítékai. A Zapatero dióból készült Panama szobra egy rejtélyes, egyszeri és megismételhetetlen, védjegyszerű dizájnmunka. Amalou alkotásainak mind személyes története van, akár az algériai gyerekkoráról, akár a londoni tanulmányai alatt megtapasztalt káoszról, vagy csak egyszerűen a nagyvilágban tett utazásainak zsibongásáról. Reda Amalou számos luxus- és dizájnházzal dolgozik, mint például a Véronèse, a Baguès Paris és a Hugues Chevalier. Az építész és formatervező Párizsban él és dolgozik.

 

Horváth Anna (1989–)

Horváth Anna a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elvégzése után a londoni Central Saint Martinson szerezte meg mesterdiplomáját. Tagja volt a Berlini Zsidó Múzeum új állandó kiállítását tervező dizájncsapatnak, de mutatkozott már be installációval a London Fashion Weeken is. A L’Puff! bútorkollekció Horváth első többdarabos munkája, mely már bemutatkozott a párizsi és a budapesti Design Héten. A Bauhausban gyökerező, posztmodern és minimalizmus ihlette darabokat újragondolva és részint áttervezve tekintheti meg most a londoni közönség. A krómozott fémeket, textilt és betont használó darabok mindegyike kézzel készült, hasonlóan Horváth legújabb bútordarabjához, az egykor emblematikus, de a közelmúltban lerombolt máltai épületekre emlékező Ta’Rita Benchhez. Mindkét kollekció világosan megmutatja Horváth fenntarthatóság iránti elkötelezettségét és a helyi hagyományok feltétlen tiszteletét. A dizájner Máltán él és dolgozik.