Második alkalommal díjaztak alkotásokat a Káli Art-Park szoborkertjében

A Káli Art-Park a tavalyi év végén ismét pályázatot hirdetett kortárs magyar képzőművészek számára. Május negyedikén került sor a pályázat eredményhirdetésére, amelynek keretében a díjazott alkotásokkal immár második alkalommal nyílt meg a Káli Art-Park köveskáli szoborkertje.

Enzsöly Kinga, Vízszint Fotó: Szabó Miklós

Enzsöly Kinga, Vízszint Fotó: Szabó Miklós

A 2021. őszén meghirdetett nyilvános képzőművészeti pályázat hazai kortárs szobrászok kültéri, már elkészült alkotásait várta. A benyújtott pályaművek egy hét tagú szakmai zsűri shortlistje alapján lehetőséget kapnak arra, hogy a május elejétől kiállításra és megvásárlásra kerüljenek a Szoborkertben, a legjobbnak ítélt alkotás szobrásza pedig 1.500.000 Ft értékű díjban részesül a Káli Art Innben. A zsűri 13 művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, a legjobbnak ítélt alkotás Enzsöly Kinga Vízszint című szobra lett. A pályaművek egy éven át lesznek ingyenesen megtekinthetők a Káli Art-Parkban

Mindák Gergely, Pangea I. Fotó: Szabó Miklós

Mindák Gergely, Pangea I. Fotó: Szabó Miklós

A pályaműveket elbíráló szakmai zsűri tagjai voltak Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője, Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám szobrászművész, Cseh Lili képzőművész, a tavalyi pályázaton első helyezést elért szobor alkotója, Tóth Pál Sándor, gyűjteménykezelő, Molnár Júlia, a Káli Art Inn kft. ügyvezetője és Héjja Róbert, a Káli-medence turisztikai egyesület elnöke.

Plank Antal, Origame I. Fotó: Szabó Miklós

Plank Antal, Origame I. Fotó: Szabó Miklós

A Káli Art-Park története 2020-ban kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosai a panzió területén szerettek volna helyet biztosítani egy szabadtéri szoborparknak. Köveskál híres a vendéglátásról, gasztronómiáról és a KAP alapítói azt gondolták, hogy az ide látogató közönség számára érdekes programokat biztosíthatnának ezzel a kulturális helyszínnel. Az alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn kertjében kapott helyet. Az ötletgazdák célja az volt, hogy a KAP létrehozásával újabb színt hozzanak a köveskáli kulturális programlehetőségek közé és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken. 2021-ben, az első pályázati évben több mint kéttucat pályamunka érkezett, amelyek közül a hattagú zsűri tizenhárom művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül. A Káli Art Fődíját Cseh Lili Egem 2 című alkotása nyerte el a zsűri egybehangzó szavazata alapján, a szobrok 2021. június-október között voltak megtekinthetők a KAP-ban.

A tavalyi fődíjas Cseh Lili, Egem című munkája Fotó: Szabó Miklós

A tavalyi fődíjas Cseh Lili, Egem című munkája Fotó: Szabó Miklós

Veres Balázs, Infinity Fotó: Szabó Miklós

Veres Balázs, Infinity Fotó: Szabó Miklós

„A pályázat lehetőséget kínál a szobrászművészek számára, hogy nagyobb közönséggel ismertessék meg alkotásaikat. A Káli-medence természeti szépsége széles közönséget vonz, akik a túrázás, a gasztronómai örömök, mellett nyitottak a művészetek iránt is. Az idei kiállítás igen népszerű volt a turisták, a helyiek és a Káli Art Inn vendégei között. Több alkotást a panzióban megszálló vendégek vásároltak meg. Tudomásunk van arról, hogy a szoborparkot felkereső látogatók, megtekintve a digitális kalauzunk által elérhető információkat, felkeresték személyesen is az alkotókat a műhelyükben. Megtettük, ami tőlünk telik, a kitűzött célunkat elértük, sikerült egy apró, de fontos hidat építeni a közönség és az alkotók közé! Az első évek tapasztalataival gazdagodva nagy várakozással tekintünk a jövő felé.” – összegezi Döbröntei Ildikó, a Káli Art Inn háziasszonya a KAP kialakításának fontosságát.

Szalay Péter, Kirigami Fotó: Szabó Miklós

Szalay Péter, Kirigami Fotó: Szabó Miklós