New Jersey-ben nyitja meg első amerikai társintézményét a Pompidou

A szatellit intézmény a tervek szerint 2024 elején nyílik majd – éppen akkor, amikor a párizsi múzeum renoválása miatt bezárja kapuit.

Az intézmény a Centre Pompidou x Jersey City nevet viseli és otthona egy felújított, százkilenc éves ipari épület lesz. Ahogyan a Pompidou többi szatellit intézménye – a spanyol Pompidou Málaga, a belga KANAL Centre Pompidou és a kínai Centre Pompidou Shanghai – esetében, az amerikai intézmény is kapcsolatban áll majd a Pompidou kurátoraival, valamint hozzáférhet a párizsi múzeum százhúszezer darabos gyűjteményéhez, de mindezek mellett független intézményként fog működni.

Merlin 188674524 e5ae99f0 8f9a 4bcd aa8f 3094ad9c515a superjumbo 1024x576

Forrás: news.artnet.com

A Centre Pompidou x Jersey City megvalósításához a városi tanács jóváhagyása szükséges – ha ez hamarosan megérkezik, akkor a városvezetés és a Pompidou tervei szerint az új intézmény 2024-ben kezdheti meg működését. New Jersey vezetése mind a múzeumnak otthont adó épület felújításának, mind pedig az intézmény működtetésének költségeit magára vállalta – emellett pedig éves díjat fognak fizetni a Pompidou felé, amely a márkaépítés, a kiállításszervezés és a projektfejlesztés költségeit fedezi majd.

A múzeum leendő otthona, a News Jersey-ben 1912-ben épült ipari épület négy emeletes és majdnem ötezer négyszáz négyzetméternyi potenciális kiállítótérrel rendelkezik. Az épületet 2018-ban vette meg a városvezetés – annak érdekében, hogy az ingatlan iránt érdeklődő befektető ne alakíthassa azt luxus lakóépületté. Már a vásárlásakor is felmerült annak a terve, hogy az ingatlan később kulturális intézménynek adjon otthont – a Pompidou nemzetközi partnerségével azonban úgy tűnik ezen a téren nincs több akadály.

Forrás: news.artnet.com