Novembertől látogatható az első nyilvános „raktármúzeum” Rotterdamban

Az MVRDV építészstúdió már az utolsó simításokat végzi a világ első nyilvános „raktármúzeum”-án a hollandiai Rotterdamban. A Depot Boijmans van Beuningen elnevezésű új épületet fákkal teli tetőkert és íves, tükrös homlokzat tagolják. A művészeti raktár 2021. november 6-án, szombaton nyílik meg a nagyközönség előtt.

A Rotterdam múzeumparkjában található, 39,5 méter magas épületet az MVRDV tervezte. A nagy méret ellenére az épület viszonylag kis alapterületű, köszönhetően a „tojásszerű” formának. A cél egy új típusú múzeumi élmény megteremtése volt. Az épület a Boijmans van Beuningen múzeum 151 ezer tárgyból álló gyűjteményének ad új otthont. Az alkotásokat nem korszak vagy műfaj, hanem hőmérsékleti követelmények szerint tárolják majd az öt különböző klímazóna egyikében. az A belső tér központi eleme a nagy átrium, keresztbe-kasul futó lépcsőkkel és felfüggesztett üvegvitrinekkel. Míg kívül kapott helyett az étterem, valamint egy tetőtéri erdőt is kialakítottak, amely hetvenöt nyírfának ad otthont. Sjarel Ex és Ina Klaassen, a múzeum igazgatói szerint az épület legfontosabb tulajdonsága, hogy nemcsak őrzi, óvja a gyűjtemény darabjait, hanem láthatóvá is teszi azokat.

Az épületről részletesen írt Nagy Zsófia Ezüsttojás – A világ első nyilvános raktára Rotterdamban: a Depot Boijmans című cikkében, amely az Artmagazin 124. lapszámában jelent meg. 

Boijmans7

Fotó: ©️ Ossip van Duivenbode

Forrás: designboom.com

boijmans1.jpg
Ezüsttojás

A hollandiai Museum Boijmans van Beuningen forradalmi ötlete nyomán Rotterdamban épült meg a világ első nyilvános műtárgyraktára, összebékítve a múzeumok két alapfunkcióját: az értékek mentését/konzerválását és megmutatását. Noha a munkálatok csak 2021 őszén fejeződnek be, az idei, szeptemberi ezüstmegnyitó után már egyértelmű, hogy új építészeti ikon született. De hogyan lehetséges professzionálisan bemutatni és raktározni egyszerre? Miben különbözik egy nyilvános raktár egy múzeumtól? Ezekre a kérdésekre keresi szerzőnk a választ.