Nyitnak a nagy francia múzeumok

Június 2-től fokozatosan kezdenek újranyitni a koronavírus-járvány miatt Franciaországban március közepén bezárt állami kulturális intézmények, de számos nagy múzeum, köztük a világ leglátogatottabb múzeumának számító Louvre csak júliustól fogad ismét látogatókat.

Edouard Philippe miniszterelnök csütörtök este jelentette be, hogy miután a járvány nem kapott új erőre az általános karantén fokozatos feloldásának május 11-i kezdete óta, június 2-től a múzeumok és az emlékhelyek is megnyithatnak az egész országban.

Franck Riester kulturális miniszter pénteki közleménye szerint minden „szükséges intézkedést meghoznak a dolgozók és a látogatók egészségének megóvására”, így ezentúl a legtöbb nagy múzeum csak előzetes foglalás után lesz látogatható, minden kulturális intézményben kötelező lesz a maszkviselés, és az előre meghatározott útvonalakon kell a látogatóknak haladniuk annak érdekében, hogy minél kevesebb ember útja keresztezze egymást. Számos múzeum meghosszabbítja nyitvatartási idejét.

45624205405 c5d54251b6 k

Rob Oo / Flickr

A tárcavezető a nagyobb múzeumok várható nyitási dátumait is közzétette. Párizsban az afrikai és óceániai művészeteket bemutató Quai Branly Museum június 9-től, az Orangerie június 22-től, az Orsay június 23-től látogatható. Nizzában a Marc Chagall Museum június 20-án, a Földközi-tenger partján található országok művészetét bemutató marseille-i MUCEM pedig június 29-én nyit ki.

Július 1-jén nyit a párizsi Grand Palais kiállítócsarnok és a kortárs művészeteket bemutató Centre Pompidou, de a mecénások és az intézmény baráti körének tagjai már június 26-tól látogathatják a kiállításokat. A Louvre július 6-tól, a Rodin Museum július 7-től várja az érdeklődőket.

A Louvre Carroussel udvara viszont már szombattól, a Tuilériák kertje pedig vasárnaptól nyitva lesz, a Lensban található fiókmúzeum parkja szerdától, a Soleils noirs (Sötét napok) című tárlat pedig június 10-től ingyenesen várja az érdeklődőket.

Az állami fenntartású kastélyok közül a Párizshoz közeli Fontainebleau és a dél-franciaországi Pau július 1-jén, a Loire menti Chambord július 5-én, Versailles pedig július 6-án nyit meg. A filmmúzeum, a Cinématheque francaise július 15-től, a párizsi Picasso Museum pedig július harmadik hetétől várja ismét az érdeklődőket. A nemzeti műemlékközpont a június 6-ával kezdődő héten 48 emlékművet, a következőn pedig 32-t nyit meg a nagyközönség számára.