Pályázati felhívás: HyMEx Szimpózium a Ludwig Múzeumban

A Ludwig Múzeum 2021. május 6–7-i dátummal rendezi meg a HyMEx // Hybrid Museum Experience Szimpóziumot, aminek célja, hogy összehozza a digitális és kísérleti muzeológia, a műtárgyvédelem, a kurátori gyakorlat és a művészetközvetítés, illetve a legkülönfélébb tudományos szakterületek vezető kutatóit és szakembereit, hogy ismertessék a hibrid múzeumi élmények területén tapasztalható kihívásokat és legújabb fejleményeket – különös tekintettel a kortárs művészetre.

Az egyelőre ugyancsak hibrid eseményként megszervezett kétnapos szimpózium egy nemzetközi, együttműködésen és gyakorlati kutatáson alapuló nagyszabású projekt, a Beyond Matter keretében jön létre, ami a kulturális örökséget és a kortárs művészetet a virtuális valóság határmezsgyéjén vizsgálja, és a virtuális létállapotra reflektálva különös hangsúlyt fektet annak térbeli aspektusaira a művészettel kapcsolatos produkciós, kurátori és közvetítő tevékenységek tekintetében, a legkülönfélébb események és formátumok keretében, amik egyike a HyMEx Szimpózium. A Beyond Matter 2019 és 2023 között zajlik; kezdeményezője és projektvezetője a ZKM | Karlsruhe, emellett hat további partner vesz részt benne (Centre Pompidou Paris, Tallinna Kunstihoone, Aalto University, Tirana Art Lab, Weiss AG, Ludwig Múzeum).

Pályázati témakörök:
Tudástermelés virtuális körülmények között
A múzeumi élmények ökonómiája
A válságok és a hibrid múzeum
Részvételi gyakorlatok
A „deterritorializáció” és a hibrid múzeum
A hibrid módszertan körüli kognitív folyamatok
Az eltűnő interfész

Határidő: 2021. február 22., hétfő éjfél

Jelentkezési űrlap: hymex2021.ludwigmuseum.hu

A pályázat és a prezentáció nyelve: angol

Részvételi feltételek a pályázáshoz:

A zsűri elsősorban fiatal, pályakezdő szakemberek jelentkezését várja múzeumi és azon túli szakterületekről egyaránt, de életkortól függetlenül bárki pályázhat.

A Ludwig Múzeum missziója szerint kiemelt figyelmet fordít a közép- és kelet-európai régióra, ezért a pályázók származási (születési) helye vagy állandó tartózkodási helye és/vagy nemzetisége az alábbi kelet-közép-európai, illetve délkelet-európai országok egyikében kell, hogy legyen: Lengyelország, Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária, Moldova, Szlovénia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Montenegró, Albánia, Észak-Macedónia, Koszovó, Ukrajna, Belarusz Köztársaság, illetve Észtország, Lettország és Litvánia.

A prezentáció formátuma:

A Ludwig Múzeum önálló esszé formátumú pályázatokat vár. A szimpóziumon vizuális segédeszközökkel (ennek részleteiről a kiválasztott pályázók a későbbiek folyamán értesülnek), folyékony angol nyelven elhangzó előadás időtartama legfeljebb 20 perc lehet.

Pályázattal kapcsolatos követelmények:

A benyújtott összefoglaló hossza nem haladhatja meg a 2000 leütést (szóközökkel). Ezen felül egy legfeljebb 1500 leütés (szóközökkel) terjedelmű önéletrajz feltöltése is szükséges, ami tájékoztatja a zsűrit a pályázó szakmai hátteréről és kutatási területéről. Pályázónként egy pályázat nyújtható be. Kizárólag egyéni pályázók jelentkezését várják.

Költségek:

A Szimpózium Budapesten kerül megrendezésre (a helyszín a Ludwig Múzeumnak is otthont adó Művészetek Palotája / Müpa előadóterme, illetve dolgoznak a Szimpózium struktúrájának a pandémia által teremtett globális helyzethez alkalmazkodó átalakításán is. Ennek megfelelően hibrid részvételi lehetőséget biztosítanak: szerencsés körülmények között a Szimpózium részben a fizikai térben, részben online streamelve kerül megrendezésre, ellenkező esetben felkészülnek a teljesen online lebonyolításra is. A kiválasztott előadók számára biztosítanak részvételi támogatást, azonban később, a jegyek tényleges megvásárlását megelőzően minden alábbi információt az új változások, fejlemények tükrében pontosítanak.

Amennyiben az előadó személyes jelenlétével vesz részt a Szimpóziumon, a múzeum 150 euró erejéig támogatja az útiköltséget. Ami a szállást illeti, a szervező fejenként legfeljebb 2 éjszaka szállást tud felajánlani a Ludwig Múzeum partnerszállodájában. Amennyiben az utazás nem lehetséges, úgy a Múzeum egyszeri 100 euró napidíjat ajánl fel az online prezentációért. 

A pályázatok elbírálása:

A zsűri legfeljebb 5 pályázatot választ ki, amik a Szimpózium programjába illeszkednek majd. A kiválasztás alapjául a pályázat szakmai helytállósága, illetve az általa felvázolt szemlélet összetettsége szolgál.

Eredményhirdetés: 2021. március 12-ig.

Érdeklődni a következő e-mail címen lehet: [email protected]

További részletek: hymex2021.ludwigmuseum.hu

1024px palace of arts

Fotó: Siroki Péter. Forrás: Wikimedia Commons