Public art pályázatot hirdet a Budapesti Történeti Múzeum kortárs művészek számára

Budapest Főváros Önkormányzata kezdeményezésére a Budapesti Történeti Múzeum nyilvános pályázatot ír ki az I. Budapesti Köztéri Kortárs Képzőművészeti Biennálén művészeti alkotásokkal és projektekkel való részvétel támogatására.

Budapest Főváros Önkormányzata idén fogadta el a 2022-2025 között időszakra vonatkozó köztéri művészeti koncepcióját. A Szoborkoncepció kijelöli a közterekről és a köztéren elhelyezendő művészeti alkotásokról való párbeszéd javasolt irányait. Ennek részeként a fővárosi önkormányzat 2023-ban útjára indítja képzőművészeti biennáléját, amelyet kiemelt érdeklődésű kulturális eseménnyé kíván fejleszteni az elkövetkezendő időszakban. 

Az I. Budapesti Köztéri Kortárs Képzőművészeti Biennálé kiemelten a főváros köztereit és a Dunát állítja a középpontba, valamint célja, hogy a jelenlegi köztéri emlékműállítási gyakorlattal szemben felmutassa új művészeti formák, eltérő látásmódok és a város művészeti tartalmú használatának lehetőségeit. A biennálék tematikáját Budapest Főváros Önkormányzata és a szakmai programgazda Budapesti Történeti Múzeum – Budapest Galéria határozza meg. 2023-ban az esemény Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából megrendezett egészéves eseménysorozathoz kapcsolódik. 

A felhívás célja, hogy a jövőben bemutatásra kerülő művek és az általuk érintett témák lehetőséget adjanak a társadalmi párbeszédre, és a felvetett kérdések tudományos, művészeti, urbanisztikai vagy egyéb szempontrendszerű feldolgozására, értékelésére.

A pályázat pontos részleteiről ezen a linken érhető el még több információ.

Screenshot 2021-08-23 at 12.40.47.jpg
„Egy köztéri szobor nemcsak egy mű, hanem egy politikai kérdés is.”

Az 1953-ban átadott Népstadion mellett a tervekhez képest késve alakították ki a dromoszt, vagyis a sétányt, aminek tizenhat szobra közül elsőként Makrisz Agamemnon Éneklő fiatalok című alkotása foglalhatta el a helyét. Ezt a művet dolgozza fel Böröcz Judit, Pálinkás Bence és Szigeti Máté kórusszínháza, aminek a bemutatója a Trafó által szervezett Liberty Fesztiválon, ma látható. Az előadásról, a köztéri szobrászatról, a múlt és a jelen azonosságairól, különbségeiről beszélgettünk az alkotókkal.

SzalayPeter_szobor_ND_fit_380x10000.jpeg
Kikerült Szalay Péter Black Lives Matter szobra a 9. kerületi Ferenc térre

A mű a 9. kerületi önkormányzat nyilvános művészeti versenyének egyik nyertese.