REKULTURALIZMUS: Pályázati felhívás művészeti akciók számára

A Bánkitó Fesztivál, az Auróra Közösségi Ház tés az AZVLM kreatív kollektíva művészeti pályázatot hirdet a REKULTURALIZMUS jegyében.

Olyan gerilla akciók ötleteit várják, amelyek  a vírushelyzet ellenére is képesek offline vagy online platformokon minél több ember figyelmét felhívni a kulturális teret torzító rendszerszintű folyamatok problémáira.

A REKULTURALIZMUS és a pályázat fő témája a szabad művészet és független kultúra jelene és jövője Magyarországon. A beérkező pályaművektől azt várják, hogy reflektáljanak  az aktuális helyzetre. 

Hívószavak: cenzúra/öncenzúra, társadalomkritikus művészet, kisajátítás, elnyomás a kultúrában, kis-hatalmak felelőssége, kultúrafinanszírozás, ellenkultúra, kultúrharc, szabad művészet, nemzeti kultúra, nemzeti kultúra, kulturális tér torzulása, alkotói felelősségvállalás, önkifejezés szabadsága

A pályázatok előzetes elbírálása a kiíró szervezetek körében történik, majd közös mentorálási folyamaton keresztül nyújtanak lehetőséget az elfogadott ötletek kidolgozására. A nyertes pályázóknak költségtérítést biztosítanak, az akciók dokumentációját, kommunikációját és terjesztését a kiíró szervezetek vállalják.

Pályázat feltételei:

●              Probléma-centrikus. A pályázat fenti problémákkal, vagy ahhoz hasonló témákkal foglalkozik. Kritikai szempontból világít rá a jelen kulturális-művészeti életben tapasztalható problémáira.

●              Közösségi. Hordozza magában az együttműködés lehetőségét. A pályázással hozzájárultok az ötlet közös alakításához.

●              Rugalmas. Megvalósítási időszak: 2021 február 1 - március 31. Pontos ütemezés az eredményhirdetés után.

●              Figyelemfelkeltő, aktivizáló, bevonó jellegű, provokatív - legyen alkalmas szélesebb rétegek bevonására, megszólítására

●              Covid-kompatibilis. A limitált lehetőségek ellenére is képes széles közönség elérésére, akár online eszközök segítségével.

Egyéni alkotók, művészek, formális vagy informális művészeti csoportok, önszerveződő közösségek, civil szervezetek, szövetségek jelentkezését egyaránt várják. 

Pályázás menete:

●              A pályázatnak tartalmaznia kell: pályázó(k) neve, pályázat címe, ötlet rövid leírása (koncepció, hogyan kapcsolódik a rekulturalizmushoz,                  akció megvalósításának pontos terve, költségterv (max 50 000 forint)    

●              Jelentkezési határidő: január 14.

●              Eredményhirdetés: január 21.

●              A pályázati anyagokat és felmerülő kérdéseket a [email protected] címre várjuk.