Rengeteg műtárgyat megkárosítottak a berlini Múzem-szigetet ért titokzatos támadásban

Hetekkel felfedezése után még mindig nem találják sem magyarázatát, sem tetteseit a neves berlini múzeumokat ért támadásnak. A német rendőrség kedden este közzétett néhány részletet a helyi lapokban már közölt hírrel kapcsolatban: a berlini Múzeum-szigeten működő intézmények – Pergamon Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie – több mint 70 műtárgyát és történelmi emlékét valaki szándékosan olajos anyaggal fröcskölte tele.

Több német újság kritikával illette a hatóságok hozzáállását, akik csak három héttel azután szivárogtattak ki információt vagy foglaltak állást a történetben, hogy az megtörtént, és arról a helyi német lapok, például a Die Zeit, már beszámoltak. A hatóságok képviselői azonban úgy nyilatkoztak, hogy a híreket a műtárgyakat kölcsönzők védelmében igyekeztek titokban tartani – annak érdekében, hogy ők megfelelően tudjanak eljárni, valamint kiderülhessen a károk mértéke. A nyilatkozatban azt is hozzátették, hogy a károsult műtárgyak nagy száma és az esetben sérült múzeumok mérete sem könnyíti meg az eljárást.

Wireap 1b72c37fe8c8422698582a54e77f65d4 16x9 992

A Neue Museum egyik megrongált műtárgya

A jelenlegi álláspont szerint még mindig nem tudják, ki a tettes – sőt abban sem biztosak, hogy a káreset pontosan mikor történt az adott nap folyamán, azaz október 3-án. A dátum is jelentőséggel bír, hiszen az október eleji nap a Kelet- és Nyugat-Németország újraegyesítésére emlékező nemzeti ünnep – így felmerülhet a kérdés, hogy a múzeumokat ért támadás vajon politikai indíttatású-e.