Spanyolországban újabb kontár képrestauráció történt

Egy hozzá nem értő restaurátor csodaszép Szűz Máriát ábrázoló festményből kreált szinte felismerhetetlen pacát. Mivel nem ez az első ehhez hasonló történés az országban, a hozzáértők most a terület komolyabb szabályozásáért harcolnak.

A most áldozatul esett kép Bartolomé Esteban Murillo The Immaculate Conception of Los Venerables (Los Venerables szeplőtlen fogantatása) című barokk festménye. A nevét titkoló gyűjtő 1200 eurót fizetett egy bútor restaurátornak, hogy foglalkozzon festményével – majd érthetően a végletekig felháborodott, amikor a restaurátor nemcsak egyszer, hanem egymás után kétszer is torz végeredményt nyújtott át a munka végén.

Jexmniic 1

María Borja, a Professional Association of Conservative Restorers of Spain elnöke azt nyilatkozta, hogy habár csak néhány hasonló eset kerül felszínre a közösségi média felületeken, valójában ezek az esetek sajnos sokkal gyakoribbak ennél – sokszor visszafordíthatatlan károkat okozva. Többek között azért, mert nincsenek szabályok arra, hogy professzionális restaurátorokat bízzanak meg a feladattal – ezért fordulhat elő az, hogy művészettörténetileg fontos műalkotásokon hozzá nem értők dolgoznak így tönkretéve azokat.