Szeptember 19-ig meghosszabbításra kerül a Vágyott szépség. Preraffaelita remekművek a Tate gyűjteményéből című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

A nagy sikerre való tekintettel szeptember 19-ig láthatók a londoni Tate Múzeum preraffaelita remekművei a Magyar Nemzeti Galériában.

A Tate Britain az 1500 utáni brit művészet legnagyobb nemzeti gyűjteménye, amelynek kollekciójában kiemelkedő jelentőségű helyet foglalnak el a preraffaelitáknak, a 19. század legnagyobb hatású brit művészeti mozgalma alkotóinak a művei. Az irányzatot Magyarországon először átfogóan bemutató kiállításon közel száz lenyűgöző alkotást láthat a közönség.  A tárlaton bemutatott remekművek között van a mozgalomalapító Dante Gabriel Rossetti Ecce Ancilla Domini! (Angyali üdvözlet) és John William Waterhouse 1888-as Shalott kisasszonya című alkotása. Rossetti egyik fő műve, az ikonikus Ábrándozás szintén Londonból, a Victoria and Albert Museum gyűjteményéből érkezett a budapesti kiállításra.

15 john william waterhouse the lady of shalott 1888 1024x785

John William Waterhouse: Shalott kisasszonya, 1888

Vágyott szépség című tárlathoz kapcsolódóan a mozgalom magyarországi hatását bemutató kísérőkiállítás is megtekinthető: Az utópia szépsége. Preraffaelita hatások a századforduló magyar művészetében című tárlat szintén szeptember közepéig látogatható.

A kiállításokban rendszeresen tartanak online és helyszíni tárlatvezetéseket, melyeken a látogatók részletesebben megismerhetik az angol mozgalom hátterét és a korszak művészeinek izgalmas életpályáját. A tárlatvezetések mellett az elsősorban családoknak készült audio guide, a középiskolás korosztálynak készült kiállításvezető és a múzeum honlapján online ingyenesen megnézhető mini tárlatvezetések is segítik a lenyűgöző tárlat felfedezését.

Részletek a Magyar Nemzeti Galéria honlapján: www.mng.hu