Több hónapos zárva tartás után lassan újranyílnak az olasz múzeumok

Ahogyan lassan a vírus első hulláma következtében bevezetett korlátozásokat enyhítik, a művészeti intézmények elkezdték bejelenteni újbóli megnyitásuk dátumait. Így tesznek Olaszország –azaz az egyik olyan ország, amely talán legsúlyosabban szenvedte el a vírus következményeit – intézményei is.

Az egyik első, kapuit újra megnyitó múzeum a Torinó külvárosában található Castello di Rivoli lesz, amely a héten már fogad érdeklődőket – korlátozott látogatószámmal és rövidített nyitvatartással, csütörtök és vasárnap között. Emellett az intézmény igyekszik minél több érdekességet is elérhetővé tenni digitális platformjain azok számára is, akik nem tudnak biztonságosan a helyszínre utazni.

A római Galleria Borghese és a Musei Capitolini szintén a napokban nyit újra, a nápolyi Museo e Real Bosco di Capodimente pedig már meg is nyitotta kapuit azzal a feltétellel, hogy a látogatóknak kötelező a távolságtartás és a maszkviselés.

10086938a

Forrás: artnews.com

Az ARTnews top 200 műgyűjtőjét listázó gyűjtésében is szereplő, Patrizia Sandretto Re Rebaudengo által alapított torinói Fondazione Sandretto május 18-án, azaz tegnap nyitott ki újra, szintén kötelező maszkviselés mellett – valamint az épületben egyszerre csak 15 látogató nézelődhet.

A velencei Peggy Guggenheim Collection egy képviselője azt nyilatkozta, hogy az intézmény valamikor június elején nyitja majd meg kiállítótereit – pontosabb információt az elkövetkező hetekben várhatunk tőlük. A szintén a városban működő Punta Della Dogana és Palazzo Grassi még nem adott hírt terveikről.

A milánói Pirelli HangarBicocca május 23-án nyit újra – kortárs kiállítóterei szombatonként és vasárnaponként lesznek látogathatóak, egyelőre beláthatatlan ideig, mielőtt visszaállnának eredeti nyitvatartásukra.

A jelenlegi információk szerint a firenzei Uffizi Galleri és a milánói Pinacoteca di Brera is a héten jelenti be, hogy kiállítótereik mikortól lesznek újra látogathatóak.

Forrás: artnews.com