Több mint 4000 ritka szürrealista könyv és folyóirat fantasztikus gyűjteménye

Laurens Vancrevel és Frida de Jong gyűjtők az 1960-es évek óta építik kollekciójukat, amely a nemzetközi szürrealista irodalomra fókuszál. Ezt a gyűjteményt most a rotterdami Museum Boijmans Van Beuningennek ajándékozták.

Laurens Vancrevel maga is szürrealista költő, partnere, Laurens Vancrevel pedig ismert tagja a nemzetközi szürrealista hálózatnak. A friss ajándéknak köszönhetően a Museum Boijmans Van Beuningen egy, a szürrealizmusra összpontosító kutatóintézet megnyitását tervezi, amely hozzáférhetővé teszi az ajándékot a nagyobb nyilvánosság számára.

376889 01 05 mb 2018 t 8 pk bfebde original 1611307366 2

Werk van Theo van Baaren: “Offrande/Offer” (1989)

A múzeum az 1960-as évek óta gyűjt szürrealizmushoz köthető munkákat – hogy teljesen pontosak legyünk, 1967-ben ez volt az első olyan intézmény, amely retrospektív kiállítást rendezett René Magritte életművének bemutatására. Az intézmény gyűjteményében találhatunk Magritte-, Max Ernst-, Salvador Dalí- és Yves Tanguy-műveket is. 2017-ben a Boijmans megjelentetett egy katalógust a gyűjteményében lévő szürrealista művekről, ebben a kiadványban  Laurens Vancrevel esszéje is olvasható. A katalógus megjelenése óta a gyűjtőpáros több mint ötven szürrealista munkát adományozott a múzeumnak, többek között Her de Vries, J.H. Moesman, Kristians Tonny és Willem van Leusden műveit.

A gyűjtők által az 1960-as évek óta épített kollekció a szürrealizmusról szóló nemzetközi irodalom gyűjteménye is egyben – átfogó könyvtárukban, amelyet most a múzeumnak ajándékoztak, találunk monográfiákat, katalógusokat, verseket és esszéket is.

Saskia von Kampen-Prein, a Boijmans modern és kortárs művészeti kurátora így nyilatkozott az adományról: „Ez a nagylelkű ajándék megszüntetheti a szürrealista művészet és irodalom hagyományos, egymástól történő elválasztását."

A Boijmans 2026-ig zárva tart, köszönhetően egy hatalmas megújítási programnak – de a gyűjteményük egy része megtekinthető lesz az idén megnyíló új, nyilvános művészeti raktárukban – amelyről mi is beszámoltunk a nyomtatott Artmagazinban. (A világ első nyilvános múzeumi raktáráról szóló cikkünk elérhető az alábbi linken.)

Forrás: hyperallergic.com