Új, csillagászati eszközre emlékeztető Olafur Eliasson-mű látható a Hochjochferner gleccseren

Az Our glacial perspectives (magyarul: Jeges perspektíváink) című köztéri munka Dél-Tirolban került kihelyezésre. Az üvegből készült installáció látogatói a gleccser gerincén kialakított 410 méteres ösvényen érhetnek el a műhöz. Az úton kilenc kapu alatt haladnak át, ezek a Föld jégkorszakait jelölik, emlékeztetve minket bolygónk korára és a természetre, amelynek mi is részei vagyunk.

Eliasson pavilon jellegű installációja fém- és üveggyűrűkből áll, amelyek egy fém félgömbbe foglalt területen helyezkednek el. Itt állva a pavilon csillagászati eszközként is funkcionál:a látogató tekintetét a környező gyűrűkhöz igazítja, amelyek az adott napon a Nap tetszőleges útját követik az égen. Sőt az installáció segít a látogatóknak abban is, hogy a Nap égi pozíciójából kiindulva megállapítsák, melyik napszakban járunk épp – karóra vagy telefon segítsége nélkül.

Our glacial perspectives olafur eliasson 2

Forrás: urdesignmag.com/

A pavilonban különböző kék árnyalatokra színezett üvegelemek láthatók – ezek a 19. században az ég kékségének mérésére kitalált cianométerre utalnak.

Our glacial perspectives olafur eliasson 5

Forrás: urdesignmag.com/

full_006126.png
HETI POP – Új Olafur Eliasson-mű, az idei Serpentine Pavilion és Leonardo-szobor a V&A Museumban

Az Artmagazin Online felületén hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.

 

full_005163.png
Költészet napja 2017 – Hevesi Judit & Olafur Eliasson


A Költészet napján Hevesi Judit Holnap ne gyere című, most megjelent kötetéből ajánlunk egy verset, és nem csak azért mert a műnek vannak képzőművészeti vonatkozásai is. A szerző történetesen odavan a hatalmas víziókat, elbűvölő látványokat, nagyléptékű fényinstallációkat megvalósító izlandi-dán kortárs képzőművészért, Olafur Eliassonért. Hogy ennek milyen hatása van a lírájára, azt mondja meg az olvasó!