Újranyitott az amszterdami Van Gogh Museum

Az intézmény vezetését még épp a nemzetközi karanténhelyzet előtt Emilie Gordenker vette át – és nehéz időknek néz elébe, hiszen a múzeum látogatóinak jelentős százalékát külföldi utazók teszik ki.

A június elején újranyitott intézmény első napján maga a múzeum igazgatója is köszöntötte az egymástól a napsütésben másfél méteres távolságban, maszkban bejutásra várakozó érdeklődőket.

Merlin 173064048 86ae31ef bcbb 496f aa70 7acfcbd5a755 jumbo

Forrás: nytimes.com

Az intézmény 11 hétig zárt kapui megnyitását szigorú védőintézkedések kísérik: az első hetekbencsak 6 órás nyitvatartási sávokkal várják a 750 főben maximalizált látogatókat. Ez a szám igencsak messze van a vírus előtti napi 6000 fős látogatószámtól. A jegyeket online kell előre lefoglalni – a múzeum képviselői szerint egyelőre bőven maradtak még szabad látogatási órák, hiszen az érdeklődők most nagy valószínűséggel még valamivel bátortalanabbak, mint a vírus előtti időkben.

Minden múzeumnak szüksége van a látogatóira fennmaradása érdekében, azonban a Van Gogh Museum a szokásosnál jobban függ a turistáktól. Más holland nemzeti múzeummal ellentétben – amik büdzséjének jelentős része állami támogatásból származik – a Van Gogh Museum működése 89 százalékban megszerzett bevételén alapul, gondoljunk itt jegybevételekre, a múzeumshop forgalmára, a kávézói által generált haszonra.


Forrás: nytimes.com