Újrarendezett emlékszoba a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

Újrarendezett emlékszobával és virtuális kiállítással ünnepli névadóját születésének évfordulója alkalmából az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum.

Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője”, vagy ahogyan ezekben a hónapokban világszerte emlegetik, „a kézmosás atyja” 1818. július 1-jén született.

A járványhelyzetet követően a múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja. A szülőház emeleti terében, az állandó kiállítás részeként eddig csak eredeti és korhű bútorokból, festményekből és relikviákból álló enteriőrt láthatott a közönség, most a bicentenárium alkalmából indított vándorkiállítás visszakerült tárgyaiból egy fogadókapu és több vitrin is gazdagabb bemutatót kínál Semmelweis Ignác életének, orvosi pályájának és kultuszának legfontosabb fejezeteiből. Látható többek között Csánky Dénes akvarellje a tabáni szülőházról, családi fényképek, a klinikai növendékek számára megfogalmazott Utasítvány a gyermekágyi láz megelőzésről, Semmelweis gyászjelentése, emlékművének és életrajzi filmjének dokumentumai.

A kiállítás kurátora Horányi Ildikó, aki azt a műtárgy- és dokumentumválogatást is elkészítette, amelyből két – magyar és angol nyelvű – virtuális kiállítás nyílt, ugyancsak Semmelweis Ignác születésnapja alkalmából.

72 39 1 2

Semmelweis Ignác szobrának és az emlékmű mellékalakjainak gipszmintái Stróbl Alajos (1856–1926) műtermében. 1906. (fotográfia)

A virtuális kiállítás az alábbi linken érhető el.

Forrás: MTI