Valóban Frida Kahlo-festmény a most előkerült és évtizedek óta eltűntnek nyilvánított mű?

Újra napirendre került a művészettörténet egyik nagy kérdése, mégpedig: hova lett Frida Kahlo 1940-ben festett The Wounded Table címet viselő munkája? A festmény a művész Diego Riverától történő válása után született és a Frida Kahlo-életmű egyik szent gráljának tekinthető, hiszen egyike a két ismert, nagy méretű Kahlo-munkának.

A The Wounded Table-t utoljára egy 1955-ös varsói kiállításon látták és nagy valószínűséggel a kiállítás után a Moszkvába vezető úton tűnt el. Azonban idén júniusban egy spanyol műkereskedő, Cristian López Márquez úgy nyilatkozott, hogy a munka éppen egy londoni raktárban várja új tulajdonosát. Bejelentését szkepticizmus fogadta a művészettörténészek körében, a legtöbb szakember szerint a The Wounded Table-nek hitt munka valójában másolat csupán.

Shutterstock editorial 9638124a

Forrás: artnews.com

Hogy miért? Az eredeti kép hordozója – a fennmaradt információk és képek szerint – fa, míg a Londonban árult társa vászonra készült. Emellett a festményen látható bizonyos vizuális nyomok is arra utalnak, hogy a most felbukkant mű másolat csupán. Sőt Hans-Jérgen Gehrke, a gyűjtő, aki Németországban Frida Kahlónak dedikált múzeumot vezet, egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a feltételezés, miszerint eredeti Frida-mű került elő, szinte nevetséges.

302 ne hs fridakahlo wounded table

Forrás: theartnewspaper.com

A kérdés eldöntése egyelőre igen nehéz, mert Cristian López Márquez, aki a mű anonim tulajdonosát képviseli, egyelőre nem biztosított semmilyen információt a festmény provenienciáját illetően. 

Forrás: artnews.com