TOP 5 MŰALKOTÁS – Bödőcs Tibor szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Negyedik válaszadónk Bödőcs Tibor humorista.

Bödőcs Tibor 1982-ben született Zalaegerszegen. Karinthy-gyűrűs humorista. Könyvei: Addig se iszik (2017), Meg se kínáltak (2019).

Rembrandt: Önarckép Pál apostolként
Ha Rembrandt akkor persze Dr. Tulp, meg Éjjeli őrjárat. Mégis ezt választom most. Az önarcképről eszembe jut Bródy Sándor nagyon emberi Rembrandt novellafüzére. A szivacsosra ivott arcról a Patkány nevű kocsma. A csalás nélküli ábrázolásról a művészi hitel, az őszinteség. A ráncokról az elmúlás, az öregség mindannyiunkra egyaránt váró drámája.

Image result for rembrandt önarckép
Rembrandt: Önarckép Pál apostolként, 1661, olaj, vászon, 91 cm × 77 cm, Forrás: tudasbazis.sulinet.hu

Pollock: Összetartás
A színek jazz-e. Energia, ritmus. Nehéz erről beszélni, nézni kell. Jól mutatna a nappaliban. A feleségem persze először kérdőre vonná a gyerekeket, hogy melyik volt az. Aztán megnézné jobban.

Convergence, 1952 by Jackson Pollock
Jackson Pollock: Convergence (Összetartás), 1952, Forrás: jackson-pollock.org

Van Gogh: Csillagos éjszaka
Az univerzum találkozik Van Gogh lelkével. Felemelő, szomorú, szép. Vincent, we happy?

A painting of a scene at night with 10 swirly stars, Venus, and a bright yellow crescent Moon. In the background there are hills, in the middle ground there is a moonlit town with a church that has an elongated steeple, and in the foreground there is the dark green silhouette of a cypress tree and houses.
Vincent van Gogh: Csillagos éjszaka, 1889, olaj, vászon, 73.7 cm × 92.1 cm, Forrás: Wikimedia Commons

Hecker Péter: A művészettől zaklatott látogatók verekednek a múzeumban 
Winkler Nóra szíves ajánlása után fedeztem fel az alkotót. Akárcsak egy Monty Python jelenet. Azt hiszem ezt nem kell túlmagyarázni. (Ezt sem.) Már önmagában a cím is egy mű.


Hecker Péter: A művészettől zaklatott látogatók verekednek a múzeumban, 2010., akril-vászon, 60x140 cm, Forrás: cotcot.hu

Kandinszkij
Az ufóknak ilyen képekkel lehetne valamit elmondani arról, hogy mi ez itt. Mintha dinamitot evett volna a kockásfülű nyúl. 


Vaszilij Kandinszkij litográfia, 29,8 x 21,3 cm, Forrás: galeriasavaria.hu

 

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak
A szerzővel Winkler Nóra beszélget, közreműködik Thuróczy Szabolcs
2019. október 12., 19:00
Várkert Bazár Nagyszínpad
A Helikon Kiadó programja.

 

A Margó Fesztivál ideje alatt az Artmagazinra újonnan előfizetőknek 10% kedvezményt biztosítunk. Mi több, a kiadók felajánlásának köszönhetően minden nap gazdára talál néhány, a fesztiválon bemutatott könyv. Ma a Rossz versek és 14 el nem beszélt történet (Animus Kiadó) és Babarczy Eszter: A mérgezett nő (Jelenkor Kiadó) című új kötetének példányaival ajándékozzuk meg az első 4 új előfizetőt. Előfizetés: http://artmagazin.hu/megrendel...

full_006488.png
TOP 5 MŰALKOTÁS – Babarczy Eszter szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Harmadik válaszadónk Babarczy Eszter művészetfilozófus, eszmetörténész.

full_006487.png
TOP 5 MŰALKOTÁS – Berg Judit szerint


A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Másodikként Berg Judit író kedvenceit ismerhetjük meg.

full_006486.png
TOP 5 MŰALKOTÁS – Forgách András szerint

A TOP 5-ben rendszerint olyan alkotókat és szakembereket szólaltatunk meg, akik nem kötődnek közvetlenül a rovat témaköréhez. Így a kedvenc műalkotásaikat bemutató riportalanyok is más területen, nem pedig a képzőművészetben tevékenyek: legyen szó írókról, költőkről, rendezőkről, színészekről vagy éppen díszlet- és divattervezőkről. A héten, a Margó Fesztivál ideje alatt olyan személyeket kérdezünk, akik kapcsolódnak a fesztiválprogramhoz. Elsőként Forgách András író, dramaturg kedvenceit ismerhetjük meg.