Öt pályakezdő dizájner, akikre érdemes figyelni – Koós Pál szerint

A 2018-as évtől kezdve az Artmagazin Online-on kiemelten foglalkozunk a tervezőművészet legfontosabb kérdéseivel. Ezúttal a dizájn öt jeles, különböző intézményekben és műfajokban tevékenykedő képviselőjét kértük, hogy soroljanak fel öt hazai pályakezdő dizájnert, akikre érdemes felfigyelni, követni munkásságukat.

Az első válaszadónk Koós Pál Ferenczy Noémi és Magyar Formatervezési díjas formatervező művész, a Magyar Formatervezési Tanács tagja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense, a Design Intézet intézetigazgatója, a MOME+ projektvezetője. 1997-től folytat aktív formatervező művészi tevékenységet, amely alapvetően az ABN Design stúdióhoz és az Etalon Akusztika Kft-hez köthetők. Az Etalon Akusztika Kft-nek tervezett high-end elektronikák, hangfalak folyamatosan komoly nemzetközi sikereket érnek el. 15 éve tanít a MOMÉ-n, 2007-től a Formatervező Tanszék tanszékvezető-helyettese, 2010-től tanszékvezetője, majd 2014-től az egyetem Design Intézetének intézetigazgató-helyettese, 2015-től pedig intézetigazgatója. Diákjai folyamatosan sikereket érnek el a hazai és a nemzetközi mezőnyben egyaránt. A tervezésoktatás mellett nagy hangsúlyt fektet a MOME-hallgatók pályakezdésének támogatására, például a Schmidt Andreával közösen vitt Túl az ötleten című kurzusukkal. 2013-tól a hasonló célokat kitűző MOME+ kísérleti inkubációs projektjének vezetője. 2016-tól A Magyar Formatervezési Tanács alelnöke. Többször volt a Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottságának tagja, illetve az elmúlt két évben annak elnöke. Az elmúlt három évben Az Év Irodája pályázat szakmai zsűrijének tagja volt.

Az ajánlások indoklása

Az elmúlt öt évben (talán ez az időintervallum tekinthető a pályakezdés időszakának) rengeteg tehetséges, folyamatosan produkálni tudó fiatal magyar dizájner kezdte el a pályáját. Sokuk tevékenységét folyamatosan követni tudom, így biztosan állíthatom, hogy jóval többen vannak ötnél. Kapásból 20-25 nevet tudnék felsorolni a dizájn különböző területeiről. Így nehéz volt ötre szűkíteni a listát, de megtettem. Egyrészt igyekeztem a lehető legszélesebb műfaji skálát felállítani, és olyan tervezőket választani, akik már többet jelentenek a jövő ígéreténél. Folyamatos szakmai jelenlétük nemzetközi szinten is mérhető, és nagyon erős alkotói karakterrel párosul.

 

1. Ábel Tamás üvegtervező művész

2015-ben diplomázott a MOME kerámiatervezés MA szakán. Pályakezdő üvegtervező művészként a magyar üvegművészet nemzetközileg is elismert alkotója. A Bohus Zoltán által indított, és a többek között Borkovics Péter és Gáspár György nevével fémjelzett iskolát követi. Munkáira a letisztult, geometrikus formaalkotás mellett a színek, izgalmas fénytörések játéka jellemző. Rendkívül érett alkotói személyiséggel rendelkezik. Az elmúlt egy-két évben komoly nemzetközi érdeklődés irányult munkái iránt. Folyamatosan kiállító művész mind itthon, mind külföldön. Munkái több magyar ás külföldi galéria gyűjteményébe is bekerültek. Nagyon ritka ezen a területen az ilyen dinamikus pályakezdés.


Ábel Tamás: Parallel Universe: Space-tales for Lili. Fotó: Bognár Benedek. Forrás: Behance

2. Börcsök Anna fémműves tervezőművész
2013-ban diplomázott a MOME fémműves MA szakán. A kiválasztott tervezők közül ő van legközelebb a pályakezdés öt éves időintervallumának felső határához. Ebből következően is talán ő tekinthető közülük a legérettebb, legkarakteresebb személyiségnek. A magyar fémműves, ötvös, ékszertervező szakma tele van izgalmasabbnál izgalmasabb személyiségekkel, erős karakterekkel. A Péter Vladimir teremtette iskola ontja magából a tehetségeket. Ebben a mezőnyben sikerült az elmúlt években Börcsök Annának feltűnnie, kitűnnie egyéni, csak rá jellemző ékszereivel. A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj elnyerése, és az ennek keretében végzett munkája valószínűleg jelentősen hozzájárult ehhez. Mind az Emlékszer, mind a NEtCLAKE, mind a Modern Páncél (Kalicz Klára jelmeztervezővel közös munkája) kollekciója merész, kreatív, a határokat bátran feszegető, játékos tervezőre utalnak. A magyar és nemzetközi ékszerkiállítások folyamatos szereplője, és az Ékszerek éjszakája eseménysorozat egyik szervezője. 


Börcsök Anna és Kalicz Klára: 16psychecollection. Fotó: Dobos Tamás. Forrás: Behance

3. Góg Angéla formatervező művész, food designer
2015-ben diplomázott a MOME formatervező művész MA szakán. Egyetemi hallgatóként az állandó kísérletezés, folyamatos útkeresés jellemezte. Diplomamunkájával debütált a food design területén. Az Emlékek cukrászdája projektje, mely rektori különdíjat is kapott, felkeltette a szakma érdeklődését. Tevékenységének középpontjában azóta is az emlékek ételekkel való felidézése áll. Más-más aspektusból megközelítve vizsgálja ezt. A tavaly őszi Design Hét egyik kiemelkedő színfoltja volt a Vasárnapi Ebéd projektje. Az ehhez kapcsolódóan készült könyv (mely egyben komoly, tudományos igényességű kutatási anyag) és film is rendkívül szuggesztíven adja át tervezői világát. Az általa alapított Goga Food már kezd fogalommá válni a magyar dizájn szcénában. 


Góg Angéla: Emlékek cukrászdája. Fotó: Borbély Ádám

4. Lévai Zsófia divattervező művész
2017-ben diplomázott a MOME divat- és textiltervezés MA szakán. Az öt dizájner közül kilóg a sorból, hiszen ő az egyetlen, aki friss diplomás. De tavaly a diplomamunkájával, az INTERKNITTING kollekciójával berobbant a magyar divattervezés világába. A technológia és a divat határterületeivel, viselhető technológiával, az elektronika és a kötött anyag intelligens integrálásával, ember-tárgy-technológia kapcsolatával foglalkozó öltözékeivel megnyerte a Gombold Újra pályázatát. A tradíció és a jövőbe mutató technológia olyan finom, elegáns ötvözetét sikerült kialakítania, mely egy érett, magas kvalitású tervezői attitűd bizonyítéka. 


Lévai Zsófia: INTERKNITTING. Forrás: MOME Diploma 2017

5. Sebestyén Marcell formatervező művész
2015-ben diplomázott a MOME formatervező művész MA szakán. A formatervezés egyik leglátványosabb, legirigyeltebb válfaját űzi, a járműtervezést. Már egyetemi hallgatóként a Mercedes-Benz dizájnrészlegén gyakornokoskodott és mestermunkáját is itt készítette. Hallgatóként is a kimeríthetetlen energia, a rendkívüli motiváltság és sikerorientáltság jellemezte. Szakmai kvalitásai abszolút világszínvonalúak. Most, közvetlenül a diplomája után a KIA európai dizájnstúdiójában dolgozik és a legújabb KIA-modelleken már ott a keze nyoma. Sokra viheti ezen a sokak által vágyott, de nagyon kevesek által elérhető területen. 


Sebestyén Marcell: Mercedes-Benz Szubdivízió. Forrás: MOME Diploma 2015
full_005720.jpg
Az állatok összefognak a dizájnerekkel?

Hogyan gondolkodik a dizájner, ha munkához lát? Mi születhet abból, ha egy madár, egy kígyó, egy patkány vagy néhány apró rovar a dizájnerrel együttműködésben dolgozik? A tervező miként vonja be, miért veszi igénybe az állatokat, milyen módon használja ki a képességeiket, tulajdonságaikat a céljai eléréséhez? Cikkünkben olyan tárgyakat és dizájnprojekteket mutatunk be, melyek létrejöttében az állatok központi szerepet töltöttek be, a tervezővel közösen oldottak meg problémákat, kettőjük összefogásának köszönhetően születtek meg az ember számára fontos, hasznos és praktikus megoldások. 

full_005740.jpg
Banksy politikai üzenete, aukciós rekord, ehető szobrok és 3D nyomtatás – HETI POP

Az Artmagazin Online felületén ezentúl hetente egyszer, minden pénteken szemezgetünk az elmúlt időszak legmeghatározóbb, legpoposabb és legszínesebb képzőművészeti, dizájn- és társművészeti híreiből. Előtérbe kerülnek a divat, az építészet, a formatervezés, az urbanisztika vagy az aukciók eredményei, legfrissebb történései mind nemzetközi, mind hazai fronton.