Öt pályakezdő dizájner, akikre érdemes figyelni – Uhl Gabriella szerint

Az Artmagazin Online-on kiemelten foglalkozunk a tervezőművészet legfontosabb kérdéseivel. Ezúttal a dizájn jeles, különböző intézményekben és műfajokban tevékenykedő képviselőit kértük, hogy soroljanak fel öt hazai pályakezdő dizájnert, akikre érdemes felfigyelni, követni munkásságukat.

Következő válaszadónk Uhl Gabriella művészettörténész, kurátor, a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karának docense, a design és művészetmenedzsment MA program vezetője. Az Ernst Múzeum vezető kurátoraként dolgozott, majd a Baltikumban töltött évek idején az ottani kortárs művészeti szcénát kutatta. Asztalos Zsolt képzőművésszel az 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálé magyar pavilonjának kurátora, s aktív résztvevője a nemzetközi szcénának. Rendszeresen publikál hazai és nemzetközi folyóiratokban.

A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatójaként elsősorban olyan volt, illetve jelenlegi hallgatók bemutatására törekedtem, akik a METU-n kezdték alapszakos tanulmányaikat és itt is folytatták mesterszakon, ezzel reprezentálva az egyetemen folyó innovatív és kreatív képzést, amellyel bátran és kiválóan megállják helyüket a dizájnerek globális versenyében.

Márföldi Dóra textiltervező
Márföldi Dóra munkái a METU textiltervező mesterszakának kísérletező, innovatív oktatási programjának legszemléletesebb bizonyítéka. Jelenleg MA diplomamunkáján dolgozik, amelyben a 21. századi biodizájn egyik leginnovatívabb alapanyagával, a micéliummal (gombamicélium) kísérletezik: a gyorsan előállítható, könnyen formálható, bőrre vagy akár betonra jellemző tulajdonságokat mutató anyagot funkcionális dizájnalapanyagként értelmezi és használja.

Marfoldi dora

Sásdi Laura illusztrátor, tervezőgrafikus
A Budapesti Metropolitan Egyetem tervezőgrafika szakán diplomázott alap-, majd mesterfokon. 2017-ben az Országos Művészeti Diákkonferencián kísérletező, manuális és digitális technikákát ötvöző pop-up könyvterve első helyezést ért el (Holnapután utca 22.). Szeretett témái a természet és a gyermekek világa, ennek jegyében készít ismeretterjesztő gyermekkönyvekhez illusztrációkat. A jövő nemzedéke melletti elkötelezettségét oktatói tevékenysége is bizonyítja.

Sasdi laura

Tajthy Renátó, képzőművész, környezettervező
Public art műveivel már akkor ismertséget szerzett, amikor a METU környezetkultúra szakos hallgatója lett. 2019-ben szerzett diplomát: Kilépő című díjnyertes és az építészeti fórumokon laudált munkájának koncepciója a budai barlangrendszereket és termálvizeket tanulmányozza. A budai Malom-tó közvetlen környezetének megújítására készítette el terveit: barlangi búvárközpontot, látógatóközpontot álmodva a jelenleg romos területre.

Tajthy renato kilepo

Tajthy renato kilepo2

Zachar Viktória textiltervező
A METU kézműves alapszakán, majd textiltervező művész mesterszakán szerzett diplomát. Már egyetemi évei idején számos elismerésben, díjban részesültek egyedi, különleges, a tradicionális technikát meglepő anyaghasználattal kombináló munkái. A hangokat textilbe átfordító diplomamunkáját (MA) több kiállításra válogatták be. Kísérletező kedve töretlen, amelyet az oktatásban is kamatoztat a vizuális nyelv kreatív, elfogadást segítő erejének bevezetésével.

Zachar viktoria noise

Varnyú Dorina textiltervező
A METU kézműves alapszakán végzett, majd tovább folytatta tanulmányait az egyetem textiltervező mesterszakán, amelynek végzős hallgatója. A kézi szövést és varrási technikákat alkalmazó kísérleti táskakollekciójával egyetemi tanulmányai idején is számos díjban részesült: átlátszó hangfalkábel, drót és damil, melyek szokványos anyagnak számítanak saját speciális felhasználási területükön, de a szövésben való alkalmazásuk nem jellemző. Innovatív anyagkísérleteit tovább folytatta új kollekcióiban és munkáiban, az újrahasznosítás és fenntartható fejlődés kihívásainak megfelelve.

Dorina varnyu 1

full_005745.png
Öt pályakezdő dizájner, akikre érdemes figyelni – Koós Pál szerint

A 2018-as évtől kezdve az Artmagazin Online-on kiemelten foglalkozunk a tervezőművészet legfontosabb kérdéseivel. Ezúttal a dizájn öt jeles, különböző intézményekben és műfajokban tevékenykedő képviselőjét kértük, hogy soroljanak fel öt hazai pályakezdő dizájnert, akikre érdemes felfigyelni, követni munkásságukat.

Screenshot 2020-05-28 at 17.10.26.jpg
Öt pályakezdő dizájner, akikre érdemes figyelni – Mayer Kitti szerint

Az Artmagazin Online-on kiemelten foglalkozunk a tervezőművészet legfontosabb kérdéseivel. Ezúttal a dizájn jeles, különböző intézményekben és műfajokban tevékenykedő képviselőit kértük, hogy soroljanak fel öt hazai pályakezdő dizájnert, akikre érdemes felfigyelni, követni munkásságukat.