MEGNYITÓBESZÉD – Pólya Zsombor: 5 friss intervenció

Megszámlálni számtalan számot

Gerhes Gábor

​Mostanra csupán egyetlen kérdés maradt: Táblával vagy kutyával sétálni számít inkább legális munkavégzésnek karantén idején a Műcsarnok előtt? Minden igazságnak megvan a maga helye, ám előbb lássuk a tényeket!

A tények ismeretéhez adatokra van szükség, és Pólya Zsombort rengeteg adat veszi körül. A legtöbbjük számadat, melyek különféle mérőeszközökkel készülnek. Leginkább idő-, hossz-, és súlymértékek, kollektálható, leszámolható, halmazosítható és szakaszolható mennyiségek. Ezek az adatok nem feledhető mértékben önadatok, melyeket folyamatos öngyűjtés tart ébren. Az adatolás adatolása is egy újabb adat. „Akié az adat, azé a jövő”; – így Harrari. 

Dsc 2015

Részlet Pólya Zsombor: 5 friss intervenció című kiállításából

1. BIG DATA

Pólya Zsombor 178 cm magas. súlya 133 kg; egy év alatt 475 doboz cigarettát szív el, vagy ha nem, akkor 326 268 db szöget tud beverni, szögenként 10 másodperc alatt. Egy ceruzabéllel összesen 3455 méter vonalat tud húzni, így a 475 doboz cigaretta elszívása alatt 131 400 métert rajzol, ha nem sieti el és 100 méter vonalra 40 percet hagy.Továbbírva: egy darab ceruzabél elfogyása alatt 380 szál cigaretta szívható el, azaz egy cigaretta 0,00263 százezred ceruzabél mennyiségnek felel meg, fordítva pedig: egy cigaretta azonos egy ceruzával készített 9,1 méter vonalhosszúságú képpel. Erre majd még visszatérünk! 

2. HUNGAROCELL

Nézzük most azt, hogy évekkel ezelőtt a 61-es villamoson valaki ottfelejtett egy gipszből fabrikált aranysprével lefújt, letört orrú életnagyságú mellszobrot – amit Pólya talált meg. A szobor Károlyi Mihályt, egykori miniszterelnököt, párizsi nagykövetet, az első magyar köztársaság elnökét ábrázolta. Másfelől olvasva a „Vörös Grófot”, a Trianon-bűnbakot, a hazaárulót, meg az összes többit. A szobornak a 61-esen ottfelejtő eredeti tulajdonosa – Pólya minden igyekezete ellenére – sosem került elő, és a büszt végül a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében landolt. Azóta is ott van, nem messze Orbánviktor üres hátizsákjától.

3. TÚLSÚLYOS SÚLYTALANSÁG – GÁRDONYI AGÁRDON

Mark Twain szerint a statisztika a hazugságok legnagyobbika. De ha követjük a szillogizmust, akkor a hamisított staisztika az igazságok igazsága kellene legyen. A mérési szabványokba vetett egyezményesség és közös hit adja azok biztonságát: általuk pontosan tudjuk, mi a nehezebb: egy kiló toll, vagy egy kiló vas. (A vas, nyilván!) A súlytalanodás, persze nem mindig mérhető matematikával. Súlytól megszabadulni nemcsak összezavart mérlegtől lehet. Van az, amikor a dolgok egyszer csak jelentőségüket vesztik, elsúlytalanodnak, és aztán már úgy is maradnak. Az Űr például tele van súlytalansággal.

Agárdon a Velencei tó partján Gárdonyi Gézáét (született: Ziegler Géza), hamarosan felváltja Petőfi Sándor (született: Petrovics Sándor) szobra. Az egyelőre üres talapzat remek alkamat kínál arra is, hogy egy elbutított mérleg általi köztérbe vetett önsúlytalanodását  bárki megmérhesse. Valószínűleg könnyebb lesz úgy...

Ám haladjunk is tovább a parton a víz felé, és nézzük másfelől!:

4. MINDEN VÍZBE MÁRTOTT TEST

Az emberi test fajsúlya közel azonos a vízével, pontosabban 1006 kg/m3, így vízbe merülve a felhajtó erő okán elveszíthetjük csaknem a teljes testtömegünket; ilyenkor már majdnem megszűnhetnénk anyagnak lenni. A Velencei-tó víztömege 30-40 millió m3 körül lehet, ami aggasztó mértékben folyamatosan csökken. A tavaly évi átlagos vízszint: 110-120 cm-re apadt, így a legmélyebb részeken sem éri el a korábban mért 180-220 cm-es medermélységet. Egy embernek átgyalogolni a Velencei-tavon 1 óra 23 percig tart és átmenetileg 0,00112 százezred mm vízszintemelkedést okoz. Ezer fő esetén ez akár 1,12 mm-t, a tízmillió magyar esetében 112 métert is emelkedhet a szint...

Ezt majd kiszámolom még pontosabban is!

5. ELKOLODKÓSODÁSUNKMiskahuszár, Gábriell-angyal, Tisza Kálmán, Szökkenő Szarvas, Colombo-hadnagy és a nagy Hohohóhorgász, másmiattmeg: Black Lives Matter vagy Molnárcsilla. Be kell lássuk: a magyar szobrászat a legforrongóbb évtizedét éli. Közös tereinket tárgyak lepték el, egy úgymond szobrok, olyanok, mintha ugyanarról a szellemi kamionról potyognának le folyamatosan. Egy bornírt emlékezetpolitika, lélekvezető totemállatai. 

Minket most itt csak a Pólya által a Dunakorzón gondosan bedobozolt érdekel: a Roskovics Ignác kedélyesen a Dunát festi-bronzszobor, ami valójában egy klón, ugyanis párhuzamosan ugyanő, ugyanígy Ungváron, az Ungot is festi. Épp most is! Az életnagyságú szobrokat  Ivan Volosin (tegyünk csak ide egy dupla hashtaget!) ungvári mecénás fizette, és a kicsiben már nagy, kárpátaljai Kolodkó Mihály gyúrta össze.

████████████████████████████████████████████████████████████████████
████████████████████████████████████████████████████████████████████
████████████████████████████████████████████████████████████

████████████████████████████████████████████████████████████████████
██

(itt most egy általam hosszabban kisatírozott anonimizált rész következik, ilyennekkel hogy: #ungvári Korona Szálloda, #rálőtt az aktivistára, #üzlettársa anyjának lakása, #gránátvető, #Interpool). 

Akartam volna még a videón látható gyűrött-ballonkabátos Pólyáról is, minha csak a Falkmiksa utcából kísértett volna át megelevenedett Colombóként bedobozolni Roskovicsot... Meg arról is, ahogy a terület védelmével megbízott biztonsági őrök készségesen segítik a jól időzített kora hajnali illegális gerilla akciót, egyszerűen amiatt, mert nálunk így szoktak. Törvényes és törvénytelen dolgok súlya nem válik külön és nem mérhető, hisz minden törvénybe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított törvénytelenség súlya... Utólag meg úgyis ki lesz majd mozogva....

6. VÉGÜL: LEGVÉGÜL:

Végigvéve Pólya Zsombor-kiállításmegnyitóit a youtube-on, átugorva a teljességet, az időrendiséget és a jelenidőt, az alábbi adatokat rögzítettem: Cséka György I.: 5’2”; Cséka György II.: 7’44”, Sugár János: 20’04”; Bence Bettina: 5’33”; Készman József: 9’41”; Beke László I.: 20’24”; Beke László II.: 24’39”; Don Tamás: 5’59”; Zalka Imre: 8’16”; Hornyik Sándor: 20’04”; Mélyi József: 7’59”; Uhl Gabriella: 3’48”; Gerhes Gábor (itt az órámra nézek): 7’28”, legyen ez most a hatodik legfrissebb intervenció.


Screenshot 2023 02 02 at 13.09.02

Gerhes Gábor


Pólya Zsombor: 5 friss intervenció
Szikra Képzőművészeti Bemutatóterem, Budapest
2023. január 19 – március 4.

Screenshot 2021-12-30 at 14.47.33.jpg
Lassabb hajnalt! – Enyészpontok 4.0 – megnyitóbeszéd

Ez a kiállítás nem a rendszerváltás körüli eufóriáról szól. Lehetne a kiállítás címe: „Vissza a jövőbe” is. Mert azt a fordulópontot, és ennek a fordulópontnak az utóéletét ragadja meg, amikor a másfajta jövő lehetősége felvillant, majd fokozatosan eltűnt. Ez a fordulópont lehet, hogy nem is pontosan 1989, hanem inkább az 1990-es évek.

full_005289.png
Maurer Dóra. A megfigyelés tárgya – megnyitóbeszéd

Elhangzott Maurer Dóra. A megfigyelés tárgya című kiállítás megnyitóján 2017. július 15-én.