Ezt nézd! - Kortárs galériák hete

Szilágyi Róza Tekla

Sorra nyílnak az újabbnál újabb kiállítások, zajlanak az érdekesebbnél érdekesebb előadások és pörögnek a kultikusabbnál kultikusabb filmek, miközben mi süttetjük a hasunkat a tavaszi napsütésben. Ezen a héten esténként néha mégiscsak bújjunk vissza a szabad levegőről a kultúra úgynevezett templomaiba és nézzük meg, mit kínál nekünk a hazai kulturális élet. Talán nem bánjuk meg...

 

A hetet ismét a fiatal képzőművészek társaságában indíthatjuk, hiszen kedden a Laborban és a vele szemközti Kisterem Galériában folytatódik az FKSE hagyományőrző éves seregszemléje. A képzőművész vajon mi? címre hallgató kiállítás-sorozat praktikusan, egymás szomszédságában megrendezett utolsó két állomásán a képzőművész hívószó mögött rejlő diverzitás kerül bebizonyításra a „szociológus / politológus / aktivista" valamint „urbanista" alkotók bemutatkozása által. Aki eddig kételkedett, az most levonhatja az egyik legfontosabb következtetést: a képzőművészet sokszínű, hát még a képzőművészek!

Szerdán a fiatal férfi művészettörténészeké a terep, Fenyvesi áron és Fehér Dávid nyit kiállítást a város két pontján. A vállalkozó kedvűek belevághatnak egy két-állomásos gallery hoppingba, a Deák Erika Galéria és az Art+Text útvonalon. Deák Erikánál a szlovák Svätopluk Mikyta második itthoni „egyénijén” monotípia-, és kollázs-sorozatokat nézhetünk, Ungold címmel. Politikai referenciák a helyileg megszokottól eltávolodó hangnemben. Talált képgyűjtemény-parafrázis, expresszív „tapéta” és technikai véletlenek várhatók. A 80. életévét a napokban betöltő, Kossuth-díjas Lakner László kiállítása a Szabadság térhez közeli Bedő Házban nyílik. A szakirodalomban gyakran a magyar neoavantgárd és az Iparterv-generáció megkerülhetetlen alakjaként emlegetett alkotó szerdán este Németországban az emúlt két és fél évtized alatt festett műveiből készült válogatással hagy nyomot a hazai művészeti szcénában, Traces címmel.


Monk, 2015   Forrás: facebook.hu

Csütörtökön folytatódik az eheti megnyitó-áradat, azonban azoknak is van ajánlatunk, akik szerdán már magukhoz vették az egy hétre elegendő vernisszázs-adagjukat. „Kis-pénteken” ismét egy 80. életévét betöltő művész és ismét Fehér Dávid szolgáltatja a szem elé valót. Perneczky Géza Chimera-Project-ben nyíló kiállításán a művész különböző alkotó, művészetközvetítő, teoretikus és autodidakta természettudós szerepei kerülnek górcső alá egy a zömmel az 1970-es években készült konceptuális munkákból szemezgető válogatás keretein belül. Aki már szívesebben menne moziba, mint kiállításmegnyitóra, annak a filmszínház funkcióját visszanyerő Bem Mozi Indie Filmklubját ajánljuk. Csütörtök este 20:00-tól Jim Jarmusch kultikus Kávé és cigarettáját nézhetjük meg eredeti nyelven, magyar felirattal. A ‘93-as film egy rövifilm-füzér, amelyben mindenki – mindenki alatt Roberto Benignit, Cate Blanchettet, Iggy Popot, Tom Waitst, Steve Buscemit, Steve Coogant, Alfred Molinat, Bill Murrayt értjük –- jóízűen dohányzik és kávézik. Sajnos tudjuk, hogy nem ezen az estén fogunk lemondani káros szenvedélyeinkről…


Yes - No Strategy, 1972   Forrás: facebook.hu

A hét utolsó munkanapján érdemes a tranzit.hu Király utcai irodájába látogatni, ahol a világhírű művészet- és kultúrakritikus, Brian Holmes tart előadást. Az este hívószavai a késő indusztriális modernizmus és a szociális változás – nehezen emészthető tartalomnak ígérkezik a hétvége kezdetén, azonban mindenképp érdemes beregisztrálni, kihagyhatatlan alkalom! Aki nem lesz a szerencsés hallgatóság közt vagy inkább vizuális kultúrára és egy cseppet könnyebben emészthető tartalomra vágyik a munkahét lezárásaként, az látogasson el a Lengyel Intézetben található Latarka Galériában. A több mint 15 alkotó munkáit felvonultató Vonal / Line című csoportos a vonal esztétikáját és misztikumát helyezi tematizálja a látogatók számára mintegy hétvégeindító ajándékként.

Akinek pedig ennyi megnyitó után is maradt szabad kapacitása és a hétvégén is igényli a művészeti impulzusokat, mi mást ajánlhatnánk, mint a Magyar Nemzeti Galéria Picasso - Alakváltozások, 1895-1972-ig című gigakiállítását. Száz mű, egy teljes szombat délután.