Ezt nézd! – Felfedezés

A héten több olyan helyszínre látogathatunk el, ahol eddig talán még nem jártunk. A diplomaprojektek, performanszok és kerekasztal beszélgetések beveszik a várost és arra csábítanak minket, hogy felfedezzünk, beszélgessünk és nyissunk eddig talán ismeretlen műfajok felé.

Hétfőn 19:00-tól a Szarka utca 7-es szám alatt a művészeti finanszírozás útjairól szóló kerekasztal-beszélgetést hallgathatunk meg a Képző kurátori mesterszakán végző hallgatók szervezésében. A művészeti finanszírozás útjai – A Casino projekt bemutatója című eseményen a képzőművészeten – Menesi Attila – kívül a zeneipar, a színház és a rádió is képviselteti magát Cserne Klára, Maximiliam Sinclair és Csabai Gábor személyében. Hogyan lehet ma finanszírozni projekteket? Kinek milyen esélyei vannak? Tényleg a szerencsejáték az utolsó megoldás? Mindezen kérdéseinkre választ kaphatunk a Pica Pica csapata által szervezett eseményen.

Kedden este 19:00-kor az Epreskert Lotz Károly műteremházának 2-es műtermében nyílik Fukui Ryu & Góth Martin kiállítása MONOTONE címmel. A műtárgyak reprodukálhatóságának kérdését körüljáró tárlat a művek újraalkothatóságának korlátaira mutat rá. A festészethez konceptuálisan közelítő kiállításon bemutatott munkák kapcsolódnak a monokróm irányzathoz is, hiszen az alkotások egységes szín- vagy tónusfelületet képeznek.

Csütörtökön 17:00-kor irány a FERi és a Festők, múzsák, szerelmek című kiállításmegnyitó. Agnes von Uray, Nagy Kriszta x-T munkái a feminista kritika felől problémásnak tekinthető „múzsa” fogalmával foglalkoznak. A Kieselbach Galériában ősszel nyílt Festők, múzsák, szerelmek című kiállítás által inspirált és az ott megkezdett diskurzust más szempontokból folytatni igyekvő tárlat június közepéig nézhető. Aki szeretné árnyalni a témában eddig megszerzett tudását, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia a VIII. kerületi galériába.


Agnes von Uray: Morning Light, 2010   forrás: facebook.com

Pénteken és szombaton több időpontban – május 12. 18:00, 19:30 és május 13. 10:30, 18:00, 19:30 – Somló Dávid Kerengő című közösségi hang performanszán vehetünk részt az Artus Stúdióban. Az előadásokon alkalmanként legfeljebb huszan vehetünk részt jegy ellenében, amelyet az [email protected] e-mail címen tudunk lefoglalni. A közösségi koreográfiaként, hangkompozícióként és meditációként is értelmezhető performansz során minden néző kap egy sor egyszerű instrukciót, egy a téren keresztül vezető útvonalat és egy hangszórót, ami az előadás zenéjét tartalmazza. Hogy mi történik ezután? Azt már érdemes a saját bőrünkön megtapasztalnunk.


Somló Dávid   forrás: facebook.com

Pénteken 19:00-tól a Budapest Pontban egy rendhagyó A (2)hét műtárgya programra látogathatunk el az FKSE és a szintén a Képzős kurátori mesterszakon végző hallgatók által jegyzett HetedHét est diplomaprojekt (Ács Bálint, Komlósi Dóra) szervezésében. A kollaboráció miatt HetedHét műtárgya 3.2-nek keresztelt eseményen Szirmay Zsanett Soundweaving című munkájáról az alkotóval Hitka Lili és Helyes Dániel beszélget. A MOME textilszakos hallgatója székely, kalotaszegi és gyimesi keresztszemes mintákat írt át hallgatható dallamsorokká. A népi kultúra, különösen a táncház hagyománya és a kortárs képzőművészet kapcsolódási pontjait kereső beszélgetésen megtudhatjuk, pontosan hogyan.