Nyit a Rijksmuseum

artanzix

A.K.Á.

Nagy változásokat hoz az idei április a hollandok életében: nemcsak azért, mert április 30-án trónra lép az új király, Willem-Alexander, aki 1890 óta az első férfi uralkodó lesz Hollandiában, hanem mert tízévnyi felújítás és restaurálás után újra látogatható lesz a Rijksmuseum.


A Rijksmuseum átriuma, 2012 © Pedro Pegenaute. Image courtesy of Rijksmuseum

A Rijksmuseum átriuma, 2012 © Pedro Pegenaute. Image courtesy of Rijksmuseum

1885-ben nyílt meg a holland uralkodói gyűjteményekből létrehozott, historizáló stílusban épült, jellegzetes vörös téglás királyi múzeum, amely lényegében a hollandok nemzeti múzeuma. A már felépülésük után nem sokkal kicsinek bizonyuló múzeumépületekben szinte a nyitás óta folynak az átépítések és bővítések. A Rijksmuseum 21. századi átalakítása során – a modernizmus reduktív hozzáállásával szemben – rehabilitálják a 19. század értékeit: visszabontják a szintbetoldásokat és az udvari beépítéseket, hogy érvényesülhessen az eredeti szerkezet és visszaállítják a külső és belső falfestést, ami visszatérést jelent a white cube terektől a period room jellegű elrendezéshez.

A 2003 óta tartó felújítás eredményével április 13-án találkozhat először a nagyközönség: a másfél kilométernyi sétahosszúságú új állandó kiállítás a kb. egymillió tételes gyűjteményből nyolcezer tárgyat mutat majd be. Addig is a múzeum honlapján visszaszámolnak: a nyitásig mindennap a gyűjtemény egy-egy kivételes darabjával csalogatják az amúgy is tűkön ülő leendő látogatókat.
https://www.rijksmuseum.nl/nl/opening