A (2) Hét Műtárgya – 01.: Heidi (Kristóf Gábor)

FKSE - A (2) HÉT MŰTÁRGYA – 01.: HEIDI (Kristóf Gábor)

A Kis Varsó-művészpáros 2001-ben egy hétről-hétre ismétlődő beszélgetéssorozatot indított A hét műtárgya címmel.

Az FKSE kezdeményezésében, mint az MKE Képzőművészet-elmélet szakos hallgatói, lehetőséget kaptunk a projekt folytatására, ahol az eredeti sorozat szellemében a megszokott formáktól (kiállítási kontextus) eltérően egyetlen művet állítunk középpontba. Az éppen aktuális (2) hét műtárgyáról az alkotóval beszélgetünk, a nézők aktivitására is számítva.

 

Az első eseményen Kristóf Gábor Heidi-sorozatának egy lehetséges új darabjáról indítunk interaktív diskurzust. A képalkotó eljárások eszközeit vizsgáló művészi kísérletezés közben felfedezett „alkotótárs”, Heidi segítségével jött létre a máig újabb darabokkal bővülő sorozat. Heidi korábbi munkáinak prezentálásával és egy nyers állapotú mű bemutatásával indul a beszélgetés a kiterjesztett műtárgyfogalom egy izgalmas példájáról. A selejt nyomóköpenyekből álló sorozat mikortól és hogyan kap műtárgyként létjogosultságot? Mit jelent a ready-made és talált tárgy fogalma 100 évvel Duchamp után? Mit tudhatunk meg a képek természetéről a képalkotás mai technikáin keresztül? A művész hogyan válik közvetítővé és nem alkotóvá (ki Heidi)? Miként kerül egy-egy Heidi absztrakt a kereskedelmi piacra és mi történne, ha létrejönne egy “nemzetközi Heidi találkozó”? A beszélgetés alatt szó esik majd a sorozat lehetséges lezárásáról illetve végpontokról, miközben egy eredendően “veszélyes hulladékot” ülünk körbe.


Kép forrása: facebook.hu

Az eseményről folyamatosan frissülő információ a facebook eseménynél, ezen a linken érhető el: https://www.facebook.com/events/969629663152518/

Résztvevők:
Heidi és Kristóf Gábor
Lőrinczy Lia
Zemlényi-Kovács Barnabás

A (2) hét műtárgya csapata:
Hitka Lili,
Kormos Zsófia,
Lőrinczy Lia,
Helyes Dániel,
Zemlényi-Kovács Barnabás

Grafika:
Dózsa Tamara
Németh Sebestyén