Moona Lisa

artanzix

A.K.Á.

2009 közepe óta kering a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű műholdja a Hold körül, pontosan 31 mérföld távolságban. A műhold elsősorban információkat gyűjt a szomszédos égitestről: gravitációs térképet készít és dokumentálja az ember által a bolygó felszínén hagyott szemetet.

Nemrég azonban új funkcióval bővült a műhold repertoárja: a művészet felületévé is vált, sőt nem is akármilyen művészeté, a Mona Lisa került kozmikus kontextusba.

A kutatók ugyanis a lézert mint a bolygóközi kommunikáció csatornáját tesztelték azon a Hold körül keringő műholdon, amely az egyetlen olyan műhold, amelyet lézerrel (és nem például rádióhullámmal) követnek nyomon és nem a Föld körül kering. A kommunikációs csatornán keresztül közvetített üzenet pedig nem volt más, mint Leonardo ikonikus műve, amely a tudósok szerint egyszerre jelentős és könnyen felismerhető. (Felmerül a kérdés, hogy ki a célközönség?)

A pixelekre bontott kép 300 bit/másodperces sebességgel összesen 240 ezer mérföldet utazott digitális formában. Ez azt jelenti, hogy a nem is olyan távoli jövőben a lézer felválthatja a jelenlegi rádióhullámos összeköttetéseket, ami kommunikációs szempontból sokkal nagyobb adatátviteli sebességet tehet majd lehetővé. De a felfedezés ebben a pillanatban elsősorban azt jelenti, hogy „fellőtték a Mona Lisát a Holdra”.




(A.K.Á.)