FKSE - A (2) hét műtárgya 2.5 - Dobokay Máté: TAIE No. 4

A (2) hét műtárgya következő eseményén Dobokay Mátéval beszélgetnek a PATRON - karácsonyi műtárgyvásár és kiállítás keretében.

A TAIE francia szó, azt jelenti: hályog. A szürkehályog kialakulása fokozatosan csökkenti a látás élességét, miközben növeli a fényérzékenységet. Ha egy fényképezőgépről eltávolítjuk az objektívet, hasonlót tapasztalunk: a közvetlen fény hatására elkészült kép rendkívül homályossá, életlenné válik. Dobokay Máté ezzel az eljárással egy végletekig redukált, absztrakt tájképsorozatot hoz létre, kijátszva a cím másik jelentését. A szándékosan hibás gépből kinyert esztétikai potenciál annak az egyéni missziónak a része, ami az absztrakció és a monokrómia fotográfiai lehetőségeit keresi. A Fehér a fehéren malevicsi radikalizmusából kiinduló sorozattól a hozzátartozók fotóinak monokróm felületeiből összeálló családi albumig ennek a médium határfeszegetését igénylő kísérletezésnek lehetünk tanúi.

A Kis Varsó-művészpáros 2001-ben egy hétről-hétre ismétlődő beszélgetéssorozatot indított A hét műtárgya címmel. Az FKSE kezdeményezésében, mint az MKE Képzőművészet-elmélet szakos hallgatói, lehetőséget kaptunk a projekt folytatására, ahol az eredeti sorozat szellemében a megszokott formáktól (kiállítási kontextus) eltérően egyetlen művet állítunk középpontba. Az éppen aktuális (2) hét műtárgyáról az alkotóval beszélgetünk, a nézők aktivitására is számítva.

A meghívott művész:
Dobokay Máté

A (2) hét műtárgya:
TAIE No. 4, 2016

Moderátorok:
Lőrinczy Lia
Zemlényi-Kovács Barnabás

A (2) hét műtárgya csapata: 
Hitka Lili
Kormos Zsófia
Lőrinczy Lia
Helyes Dániel
Peták Dénes
Zemlényi-Kovács Barnabás

Grafika:
Dózsa Tamara
Németh Sebestyén

Az esemény facebook linkje: https://www.facebook.com/events/161507534325182