Ezt nézd! – Megszokás szerint

A hetünk kultúra-fogyasztása a jól megszokott ritmusban folyhat. Kiállításmegnyitók és előadások kínálkoznak minden nap – a kérdés csupán az, hol tesszük tiszteletünket.

Kedden 18:00-kor a Laborban nyílik Ember Sári és Szemző Zsófi kiállítása Por meg pára címmel. A kiállításon kerámia tálak, vázák és kristályok debütálnak – az alkotások igazi médiumok közti kalandozások lenyomatai. A különböző műfajok és technikák között otthonosan mozgó két alkotó a hétköznapi tárgyak formavilágát dolgozza át és emeli be a kiállítótérbe.


Por meg pára   forrás: facebook.com

Ugyanígy kedden nyílik Kaszás Tamás és Alex Martin kiállítása a Rottenbiller utcai FKSE-ben. A Ha él a gyár, él az ember címet viselő anyag egy disztópikus szituációt vázol fel: a jövőben már olyan mértékű a környezetszennyezés hatása, hogy az emberek kénytelenek gyárban előállítani a növényeket. Ami a természetben magától értetődően zajlott, az az ember által csak bonyolult kísérletek és komoly fizikai munka árán állítható csupán elő. Milyen hatásai vannak az erőltetett iparosításnak? Korábban kohóban dolgozó munkás képes-e azonosulni az új feladattal? Kaszás Tamás grafikái és Alex Martin fotói izgalmas gondolatkísérletet indítanak el, amihez csatlakozva egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy valójában milyen könnyű is elképzelni ezt a művészek által felvázolt, cseppet sem kecsegtető jövőképet.

Szerdán a Fugában nyílik A Fehér Vera, Balogh Viktória, Dobokay Máté és Nagy Tibor fény | kép | emlék | mű című kiállítása. A címben is említett négy fogalmat értelmező és egymással kapcsolatba hozó munkák az alapvető fotográfiai jelenségeket igyekeznek új kontextusba helyezni. A tárlat fókuszában az út során végrehajtott kísérletek, lezajlott gondolatmenetek és maga a fotográfia médiuma áll.


Balogh Viktória   forrás: facebook.com

Csütörtökön 17:00-tól az FKSE rendez kerekasztal-beszélgetést Sublime Today? címmel. Miért hiányzik a kortárs magyar diskurzusból a fenséges fogalma? Szegedi-Varga Zsuzsanna a témában folytatott kutatását megvitató kerekasztalon Horváth Márk filozófus; Mucsi Emese művészeti író, szerkesztő; Nemes Z. Márió költő, esztéta; Pintér Gergő matematikus; Tillmann József filozófus, esszéista vesznek részt, de a közönség is bátran hozzászólhat a felvetésekhez.

Csütörtökön este 18:00-kor folytatódik a Szabad [ország - egyetem - művészet] szabadegyetemi előadássorozat az ELTE BTK A épületének 330-as termében. Az alternatív pedagógiai módszerekről és azok esélyeiről, valamint a művészet pedagógiai hasznáról és káráról Lődi Virág, Csoszó Gabriella, László Zsuzsa, Szarvas Márton és az FKSE-ből érkező Nemes Z. Márió ad elő. Szó lesz többek között pedagógiai partizánakciókról, a fotózás és aktivizmus kapcsolatáról, valamint a tranzit.hu egyik kísérleti projektjének tapasztalatairól is.

Az ELTE után vagy helyett irány a Trafó Galéria, benne Kristóf Krisztián Együttérző tájkép című kiállításának megnyitója. A The Randomroutines tagjának itt bemutatott munkái objektek, installációk és több nézőpontú videoművek, amelyek az alkotó alapvetően figurális, szemléltető ábrák formáiból levezethető művészetét képviselik. Kristóf Krisztián a kiállításhoz egy már létező munkáját használta alaprajzként – erre épült rá az új anyag szerkezete.


Együttérző tájkép   forrás: facebook.com

Akinek esetleg eddig kimaradt a Capa Központ Project Roomjának legfrissebb kiállítása, annak a hétvégére Csáki László Letörölt rajzok című tárlatát ajánljuk. A filmrendező és képzőművész itt látható fekete-fehér fotósorozata az animálás, fázisolás, kulcsrajzolás, lipsing – szóval az animációs munkák – szünetében született krétarajzokat dokumentálja. A krétarajzok letörlődtek, a pillanatnyi művek azonban megőrződtek a fényképeken.