Ugyanaz hátulról? (Nem!)

A Czóbel-Huszár Vilmos kép esete

Holnaptól élőben is látható címlapképünk Szentendrén.

 

Az Artmagazin Wanted-rovatának, amelyben lappangó képeket közlünk a rátalálás, újrafelfedezés reményében, ötletadója Barki Gergely volt, vagy 15 évvel ezelőtt, és azóta is rengeteg elveszettnek hitt kép került elő az együttműködésünknek köszönhetően. Ma, a Czóbel Múzeum igazgatójaként is érdekes történetekre, sőt, új festményekre is bukkan a rá bízott anyagot vizsgálva. A Czóbel képekkel kapcsolatos legérdekesebb fejlemény legutóbbi számunk címlapsztorija, amiben már nem is csak Czóbel, hanem egy másik nemzetközileg is érdekes festő, Huszár Vilmos szintén főszereplő – az ő korai, nonfiguratív üvegablaktervét fejtette ki ugyanis nemrégiben egy Czóbel kép hátoldalát borító fehér fedőréteg alól Somogyi Márton restaurátor, Barki intenciója nyomán.

Címlapképünk, Czóbel Bergeni szélmalom című vásznának kibontott, restaurált hátoldala április 26-tól élőben is megtekinthető Szentendrén, a Czóbel múzeumban.

A kiállítást az Artmagazin Wanted rovatának szellemében főszerkesztőnk Topor Tünde nyitja meg, 25-én, csütörtökön este 6-kor a Czóbel múzeum Templom téri épületében.